ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΟΜΟΡΦΗ ZHEJIANG»

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΟΜΟΡΦΗ ZHEJIANG»

 

Ευχάριστη έκπληξη για όσους παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε την 1/12/2014 στον καλαίσθητο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αθηναϊς» στο Βοτανικό.

Τίτλος της έκθεσης «Όμορφη Tζετζιάν» το μαργαριτάρι της Ν.Α Κίνας, με τις υπέροχες φυσικές ομορφιές και τις υπερσύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία συνόδευσε την έκθεση με επικεφαλής τον Διευθυντή Τύπου της περιφερείας Zhejiang κ. LaiYingjie.

Στην επιτυχία της έκθεσης συνετέλεσαν οι εκπρόσωποι των κινεζικών συλλόγων της πόλης μας, καθώς και οι υπεύθυνοι έκδοσης της κινεζικής εφημερίδας «ChinaGreeceTimes».

Την έκθεση παρουσίασε ο κ. LaiYingjie, ο οποίος άρχισε την ομιλία του λέγοντας «Αισθάνομαι συγκίνηση που είμαι κοντά σας απόψε, εδώ στους ιερούς ιστορικούς χώρους της πατρίδος σας, που μοιάζουν τόσο πολύ με την δική μου πατρίδα, όπου η τρισχιλιόχρονη ιστορική παρουσία της την κατατάσσει ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στην συνέχεια, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας, κ. ZhangZhan θα μας πει χαρακτηριστικά: « Σημαντική η αποψινή παρουσίαση αφού εδώ είχαν αφετηρία οι δρόμοι του μεταξιού. Σήμερα η Κίνα προωθεί την καθιέρωση του θαλασσίου δρόμου του μεταξιού, μέσω του οποίου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων της. Η θέση της Ελλάδος παίζει στρατηγικό ρόλο σ’ αυτό το θέμα και αυτή θα βοηθήσει να διευρυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, κ. Α. Ποταμιάνος ο οποίος αφού συνεχάρει τους διοργανωτές της έκθεσης και τόνισε την σημασία πραγματοποίησης συναφών εκδηλώσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Απόψε, μεταξύ των άλλων, είδαμε με χαρά μας ότι η Κίνα αρχίζει να παρουσιάζει ξεχωριστά τις επαρχίες της και έτσι εμείς θα έρθουμε πιο κοντά στον πολιτισμό της. Οι δύο χώρες μας έχουν κοινή ιστορική διαδρομή δημιουργώντας μοναδικούς παγκόσμιους πολιτισμούς. Στις φυσικές ομορφιές της δικής σας χώρας είναι τα 3 χιλιάδες νησιά, άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Έτσι, μπορούμε να αναπτύξουμε τουριστικές συνεργασίες, όπως και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αφού η χώρα μας κατέχει στρατηγική θέση και είναι η πύλη της Ευρώπης στην Ασία.»

Ο κ. Φώτης Προβατάς, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις, που έχει ο Δήμος με την κινεζική κοινότητα της Αθήνας. Επίσης υπογράμμισε την τιμή που είχε η χώρα μας να την επισκεφθούν πρόσφατα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση θαυμάσαμε την ομορφιά της περιοχής που αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι από την συνολική εικόνα της σημερινής Κίνας. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρμονική συνύπαρξη εικόνων τόσο του παραδοσιακού τρόπου ζωής, τις ασχολίες των κατοίκων, την κινέζικη αρχιτεκτονική, τις υπέροχες φυσικές ομορφιές, όσο και την ζωντάνια της περιοχής με την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη.

Εκμεταλλεύεται πλούσιους ενεργειακούς πόρους, έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, βιοτεχνία και εξαγωγικό εμπόριο από το λιμάνι της Νινγκ Μπο, διαθέτοντας εγκαταστάσεις διεθνών εμπορικών εκθέσεων.

Ήταν πραγματικά μια εξέχαστη βραδιά για όσους παρευρεθήκαμε στην έκθεση. Συναντηθήκαμε με παλιούς και νέους κινέζους φίλους μας, ανταλλάξαμε ιδέες και ευχόμαστε τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν και από τις δύο χώρες μας.

Αντωνία Τρουμπούκη