ACTIVITIES

1.

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στις 17/3/2008 στο κτήριο “Κ. Παλαμάς” του Πνευματικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλητές τον κ. Σ. Μερκούρη με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα, η Όπερα και η Όπερα του Πεκίνου» και τον κ. Θ. Καρζή, τ. ΓΓ του Συνδέσμου, που ανέπτυξε το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα».

2.

Υπήρξε συνεργασία και προγραμματισμός εκδηλώσεων με το “Σύλλογο Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού” «η Ολυμπιάς», όπου κατά την πραγματοποίηση της 10ης Ολυμπιάδας απενεμήθη τιμητική διάκριση στο περιοδικό «Ελληνοκινεζικά Χρονικά», καθώς και στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Αρχισυντάκτη του περιοδικού.

Στις 12/5/2008 πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο εκδήλωση με ομιλίες και θέμα: «Ο Ρόλος της Κίνας στην Διεθνή Σκηνή, Παρόν και Μέλλον στις Ελληνοκινεζικές Σχέσεις».Τα θέματα παρουσίασαν ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ. Luo Linquan και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Α. Ποταμιάνος.

Διήμερο μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης Χαλανδρίου στις 20-21/6/2008. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση ζωγραφικής της κας Α. Τρουμπούκη και αφορούσε στο ίδιο θέμα.

Έγινε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνών Εκθέσεων Παιδικής Ζωγραφικής της κας Α. Λαουτάρη – Γκριτζάλα για πραγματοποίηση επιτυχημένης έκθεσης με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008 στο Πολεμικό Μουσείο, όπου μετείχαν μαθητές από Ελλάδα και Κίνα, στις 26/6/2008, και βραβεύθηκε μεταξύ των άλλων η Lura Meng, μαθήτρια του Κινεζικού σχολείου στην Αθήνα.
leit 1

Πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στην Α. Μεσόγειο τον Μάιο του 2008 (Αίγυπτος, ‘Aγιοι Τόποι, Μ. Ασία, Αιγαίο) που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Υπήρξε αλληλογραφία με τον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας και συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό SKY για τους πληγέντες από τον σεισμό στην περιοχή Σετσουάν στις 12/5/2008 στην Κίνα.

Έγινε πρόσκληση Κινέζων Σαολίν για πραγματοποίηση θεατρικής εκδήλωσης πολεμικών τεχνών στο πάρκο «Α. Τρίτσης» του Ιλίου στις 22-23/6/2008.

Επίσης υπήρξε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την χορήγηση ΕλληνοΚινεζικού Λεξικού και ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης για την εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία δόθηκαν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας σε Κινέζους επισήμους κατά την επίσκεψή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το λεξικό περιλαμβάνει 630 διαλόγους και 3600 λήμματα.

Έγινε παραλαβή από το Υπουργείο Εξωτερικών 500 τευχών πρακτικών οδηγών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

10·

Υπήρξε διαμεσολάβηση για αποστολή μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών και συμμετοχή στα παγκόσμια κατασκηνωτικά προγράμματα της Σαγκάης.

11·

Επιτροπή του Συνδέσμου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και δύο μέλη του Δ.Σ τους κ.κ. Ι. Βαλυράκη και Π. Παπασταύρου, συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κίνα στις 22-27/6/2008.

12·

Ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» παρουσίασε στο National Grand Theatre του Πεκίνου τον Σεπτέμβριο του 2008 σεμινάρια με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα, η Όπερα και η Όπερα του Πεκίνου», καθώς και έκθεση θεατρικών κουστουμιών. Η έκθεση αυτή θα παρουσιασθεί και στα Γραφεία του ΟΗΕ στην Αμερική.

13·

Κατά την ημέρα αφίξεως στην χώρα μας, του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ.Χου Τζι Νταο για υπογραφή πολιτιστικών και οικονομικών συμφωνιών στις 24/11/2008, πραγματοποιήθηκε Ελληνοκινεζική Βραδιά στο Δήμο Κερατσινίου αφιερωμένη στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδος στην Κίνα, όπου ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Μητροπέτρος παρουσίασε την κα Σιου Κάι, που μίλησε για το θέμα “Ελλάδα – Κίνα ένας διαπολιτιστικός διάλογος” και βραβεύθηκε από τον Δήμαρχο κ. Φ.Μελά. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής της κας Α. Τρουμπούκη με θέμα «Φιλία Ελλάδας – Κίνας». Στην εκδήλωση παρευρέθη πλήθος κόσμου. Ο Σύνδεσμος Ελλάδας – Κίνας προσέφερε στην κα Σιου Κάι βιβλία εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας .

14·

Επίσης, συνεργασία στην 10η Μεικτή Διυπουργική Συνεδρίαση επιχειρηματιών στο ΕΒΕΑ στις 25/6/2009 όπου 50 Κινέζοι επιχειρηματίες με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας κ. Ziang Zhengwei συνομίλησαν με Έλληνες για οικονομικά θέματα. Εκεί διανεμήθηκε ένα πολυσέλιδο βιβλίο του Οικονομολόγου κ. Δημ. Παρνασσού για την ανάπτυξη των Ελληνοκινεζικών σχέσεων.

15·

Πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στην Μ. Θάλασσα 9/8-19/8/2009 σε πόλεις με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

16·

Έγινε συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής στις 8/10/2009, όπου μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Α. Ποταμιάνος για την συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί το Ινστιτούτο «Κομφούκιος».

17·

Στις 23/10/2009 έγινε η Τελετή Ανακήρυξης Πρεσβευτών Καλής Θελήσεως της Κίνας και τιμήθηκαν ο Σύνδεσμος Ελλάδας Κίνας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Α. Ποταμιάνος, ο κ. Σταύρος Νικολακόπουλος, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών-Κινεζικών Μελετών και Ανάπτυξης και ο κ. Μίνως Κυριακού , τ. Πρ. της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κινεζικού Λαού για την Φιλία με τις Ξένες Χώρες κ. Chen Haosu, στο πλαίσιο του Συμποσίου με θέμα: «Η Τέχνη της Ιατρικής της Ελλάδος και της Κίνας», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο με ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η εύρεση τρόπων, ώστε η Αρχαία Ιπποκράτεια Ιατρική και η Κινέζικη, να τύχουν εφαρμογής στη σύγχρονη επιστήμη. Συμμετείχαν καθηγητές των Πανεπιστημίων της Κίνας και της Ελλάδας καθώς και σημαίνουσες προσωπικότητες. Το συμπόσιο διοργάνωσαν το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, ο Σύνδεσμος του Κινεζικού Λαού για την Φιλία με τις Ξένες Χώρες και οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες “Ορίζοντες Δράσεις” και “Ιπποκράτης 2500 χρόνια”.
23-10-2010 Ζάππειο Μέγαρο.  Τελετή ανακήρυξης πρεσβευτών Καλής Θέλησης με την Κίνα.

Ο κύριος Σπύρος Μερκούρης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος “Μελίνα Μερκούρη” είπε ότι η εκδήλωση αυτή είναι προπομπός μιας μεγάλης έκθεσης που θα παρουσιάσουμε στον ΟΗΕ με τίτλος “Ο άνθρωπος και η φύση είναι ένα” στην οποία θα δείξουμε το θαύμα της γέννησης του Σύμπαντος απο την αρχή μέχρι την αέναη κίνηση του. Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος κ. Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής χειρουργικής, είπε ότι στο συμπόσιο στον ΟΗΕ θα γίνει εκτενής καταγραφή της ιστορικής διαδρομής του χώρου της Ιατρικής στην Ελλάδα με αναφορές στην ύπαρξη Ιατρικών Σχολών στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στην ζωή και το έργο των Ιπποκράτη, Θεόφραστου, Διοσκουρίδη, Γαληνού και Νικολάου Μυρεψού. Ο Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Ιπποκράτης 2500 χρόνια” και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας φυσικών καλλυντικών APIVITA κ. Νικόλαος Κουτσιανάς είπε μεταξύ των άλλων ότι στην ιστορία της Κίνας αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν στην φαρμακευτική 365 εγχώρια βότανα, αλλά και εισαγόμενα απο την δική μας Κρήτη, εδω και 4700 χρόνια. Σημειώνουμε ότι στον κήπο του Ιπποκράτη έχουν φυτευθεί 180 φυτά, που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Ιπποκράτης. Μετά το συνέδριο έγινε εμφύτευση κινεζικών φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων στον «Κήπο του Ιπποκράτη» στην Κω.
26-6-2008 έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Πολεμικό Μουσείο (2)

18·

Ο Σύνδεσμος μας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Κινεζική Πρεσβεία και Κινεζικούς Συλλόγους στην Αθήνα εόρτασε την Κινεζική Πρωτοχρονιά στις 14/2/2010 στην Πλατεία Κοτζιά της Αθήνας όπου στο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θαυμάσαμε τα κινεζικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα. Εντυπωσίασαν ιδιαίτερα μέλη της Πρεσβείας όπως η σύζυγος του Πρέσβη κ. Luo Linquan και η Μορφωτική Ακόλουθος που χόρεψαν θαυμάσια ελληνικούς χορούς. Στιγμιότυπα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικά προγράμματα στην Κίνα.
14-02-2010 Εορτασμός της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς στην πλατεία του Δημαρχείου της Αθήνας (2)

19·

Στις 26/2/2010 γιορτάσαμε με μεγάλη επιτυχία σε μία όμορφη ατμόσφαιρα την Κινεζική και Ελληνική Πρωτοχρονιά στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» . Παρευρέθηκαν περίπου 250 άτομα, μέλη και φίλοι μας, ο Κινέζος Πρέσβης κ. Luo Linquan μετά της συζύγου του, ο στρατιωτικός και εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας, η Υπουργός Οικονομικών κ. Λ. Κατσέλη, ο τέως Υπουργός κ. Γ. Αρσένης και μέλη του πολιτικού κόσμου, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Όλοι ευχαριστήθηκαν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό θέαμα του κρητικού συγκροτήματος «Κουρήτες» και των ελληνοκινεζικών συνόλων των χορευτών του Ωδείου Χαλανδρίου «Μ. Κανατσούλη». Στην επιτυχία της εκδήλωσης βοήθησε η ψυχή του Συνδέσμου και Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Α. Ματιάτου.
Εορτασμός Ελληνικής κ' Κινέζικης Πρωτοχρονιάς

20·

Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι η λειτουργία της βιβλιοθήκης, η οποία περιέχει πλήθος βιβλίων που αφορούν την Κίνα. Την βιβλιοθηκονομία σύμφωνα με το σύστημα EDEY διεκπεραίωσε η κα. Μαριάννα Μπενετάτου και έτσι λειτούργησε καλύτερα ως δανειστική για τους φοιτητές και τα μέλη μας. Οικονομική υποστήριξη παρέχεται από την κ. Κοθρή.

21·

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο το Σχολείο Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος» του ΕλληνοΒρεττανικού Ινστιτούτου προσφέρει κατά την Πρωτοχρονιάτικη Εκδήλωσή μας μια υποτροφία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, που χορηγούμε στους καθηγητές του φροντιστηρίου μας. Για το 2010 η υποτροφία απεδόθη στον καθηγητή κ. Fu Yin.

22·

Η Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Σπουδών HSK γίνεται από την Κινεζική Πρεσβεία. Εφέτος έγινε στις 29/5/2010 και παρουσιάσθηκε πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια και χορευτικά συγκροτήματα. Στις εξετάσεις συμμετείχαν 140 μαθητές και επέτυχαν περίπου 100.
Απονομή διπλωμάτων στην Κινεζική Πρεσβεία 2010 (2)

23·

Όπως κάθε χρόνο εορτάσαμε την Ελληνική με την Κινεζική πρωτοχρονιά -έτος του κουνελιού για τους φίλους μας τους Κινέζους-, στις 11 Φεβρουαρίου 2011, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Παρευρέθη ο Πρέσβης της Κίνας μετά της συζύγου του, ανώτερα στελέχη της Πρεσβείας, Έλληνες Βουλευτές, εκπρόσωποι Υπουργών, Δήμαρχοι και πολλά μέλη μας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε Ελληνικούς και Κινεζικούς χορούς και τραγούδια καθώς και επίδειξη κινεζικών πολεμικών τεχνών -κουνγκ φου- και μακροζωίας -τάι τσι-. Η βραδιά είχε μεγάλη επιτυχία και έκλεισε με Ελληνικούς χορούς με την συμμετοχή του Πρέσβη και της Πρέσβειρας, η οποία και εντυπωσίασε όλους με την άψογη τεχνική της.

24·

Στις 10-19 Ιουλίου 2011, η Hellenic Health Qiqong Association, μέλος του Συνδέσμου μας, σε συνεργασία με την Κινεζική Ομοσπονδία Τσι Κουνγκ, διεξήγαγαν την 2η Πανελλήνια συνάντηση Τσι Κουνγκ, στο κλειστό γυμναστήριο της Καλλιθέας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος ενδιαφερομένων, οι οποίοι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την συμμετοχή τους στις ασκήσεις. Το Τσι Κουνγκ είναι μια πανάρχαια κινεζική πρακτική εξάσκηση που απελευθερώνει την ζωτική δύναμη και ρυθμίζει την αναπνοή των ανθρώπων.

25·

Επέστρεψαν από την Κίνα με τις καλύτερες εντυπώσεις οι δύο αποστολές μαθητών, που ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο B.C.L.U του Πεκίνου τους είχε χορηγήσει υποτροφίες. Η πρώτη αποστολή, αποτελούμενη από επτά παιδιά, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ηλικίας 15-22 ετών, έμεινε επί δεκαήμερο σε camp στο Πεκίνο και μετείχε σε μαθήματα Κινεζικών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και εκδρομές σε αξιοθέατα του Πεκίνου. Η δεύτερη αποστολή, που αποτελείτο από πέντε μαθητές από όλη την Ελλάδα, έμεινε τέσσερεις εβδομάδες σε δύο Πανεπιστήμια της Κίνας, κάνοντας καθημερινά τετράωρα μαθήματα Κινεζικής γλώσσας και μετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές. ‘Ολοι οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την μοναδική εμπειρία που έζησαν και ευχαρίστησαν τον Σύνδεσμο για την εξαιρετική ευκαιρία που τους προσέφερε.

26·

Ο νέος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κος Du Qiwen και η σύζυγός του παρέθεσαν στις 22/9/11, στην οικία τους, επίσημο δείπνο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας. Το δείπνο εκτυλίχθηκε σε άκρως φιλική και ειλικρινή ατμόσφαιρα και επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η συμβολή του Συνδέσμου μας στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δύο αρχαίων πολιτισμών μας.

27·

Η πρεσβεία της Κίνας, σε συνεργασία με τις Κινέζικες κοινότητες στην Αθήνα, διοργάνωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2011, ένα φιλελληνικό-φιλανθρωπικό παζάρι, τα έσοδα του οποίου διετέθησαν για τους σκοπούς του “Ξενώνας SOS ELIZA”. ‘Ηταν μιά ζεστή εκδήλωση, με πολλα happenings, στην οποία παρευρέθη πλήθος κόσμου, καθώς για πρώτη φορά, η πρεσβεία της Κίνας άνοιξε τις πόρτες της στο Ελληνικό κοινό. Από την πλευρά μας ευχαριστούμε όλα τα μέλη μας που, με την συμμετοχή τους βοήθησαν στην επιτυχία της ευγενικής προσπάθειας της πρεσβείας.

28·

Εγκαινιάζοντας ένα κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2012, ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας πρόβαλε ένα ντοκυμαντέρ για ένα πανάρχαιο έθιμο της Κίνας, τον “μήνα των φαντασμάτων”, το Σάββατο, 21/1/12, στα γραφεία του, Νίκης 25, παρουσία 25 μελών, μαθητών και φίλων του Συνδέσμου, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ενδιαφέρον θέαμα που παρακολούθησαν.

29·

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή της Ελληνικής με την Κινεζική πρωτοχρονιά και κοπή της πίτας του Συνδέσμο μας, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Παρευρέθησαν 320 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Πρέσβεις, Εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοσιογράφοι κ.ά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κα Αμ. Ματιάτου, καλωσορίζοντας θερμά τους παρευρεθέντες. Εν συνεχεία παρέθεσε σύντομο λόγο ο Πρόεδρος κος Αν. Ποταμιάνος (βλ. κατωτέρω), και έδωσε τον λόγο στον νέο Πρέσβη της Κίνας κο Du Qiwen, ο οποίος, αφού εξέφρασε την αγάπη του για την χώρα μας και την ιστορία μας, δήλωσε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγεί από την δύσκολη αυτή θέση με όποιον τρόπο μπορεί και θα εργαστεί για την ενίσχυση των ΕλληνοΚινεζικών σχέσεων. Επίσης είπε ότι ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας είναι ο κυριότερος -μετά την Κυβέρνηση- φορέας ενίσχυσης σχέσεων των Κρατών μας και εκθείασε την πολυετή προσφορά της κας Αμ. Ματιάτου στον Σύνδεσμο.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με Κινεζικούς και Ελληνικούς χορούς που συμμετείχαν τα μέλη μας, επίσημοι, αλλά και η γλυκύτατη Πρέσβειρα της Κϊνας, κα Yang Guohua. Μετά την επίδειξη κουνγκ-φου και τη παραδοσιακή κοπή της πίτας, η εκδήλωση έκλεισε με μουσική χορού για τους καλεσμένους μας.

Ομιλία κου Αν. Ποταμιάνου, Προέδρου του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας

“Πέρασε ένας χρόνος και βρισκόμαστε πάλι εδώ για να γιορτάσουμε και εμείς μαζί με τους Κινέζους το Νέο Έτος της Κίνας. Το έτος 2012 είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον Κινεζικό Λαό μια που ο Δράκος ενσαρκώνει δύναμη, ευφυια πλούτο και τύχη. Ο λαός αυτός σήμερα με πληθυσμό που αγγίζει το ενάμιση δισεκατομμύριο επηρεάζει πλέον τις τύχες της υφηλίου, στον πολιτιστικό και στον οικονομικό τομέα. Έχουμε κάτι κοινό εδώ και 3.000 χρόνια, παρόλο που είμαστε ένα ολιγάριθμο έθνος. Κληρονομήσαμε ένα πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τον Κινεζικό. Αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς με ανδρεία και δυναμισμό τις διάφορες συμπληγάδες σε μια περιοχή που βάλλεται από ανέμους της Δύσης, του Βορρά και της Ανατολής.

Ο Σύνδεσμος μας από το 1951 εργάσθηκε σκληρά για την σύσφιξη των σχέσεων του λαού της Κίνας και της Ελλάδας. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αισθάνεται πλέον μόνη, μια που από την εποχή του Κομφούκιου, του Σωκράτη και του Πλάτωνα, έχουν δημιουργηθεί βαθιές πολιτιστικές ρίζες μεταξύ των λαών μας, που έχουν γίνει τώρα και συνείδηση μας.

Πολλά οφείλει η Δύση και η Ανατολή στον σημερινό πολιτισμό της, μια που οι βάσεις της σημερινής Παγκόσμιας Κοινωνίας της Ευρώπης και της Αμερικής, θεσπίστηκαν από τον Πολιτισμό, από την Φιλοσοφία, την Επιστήμη των δύο λαών μας. Ίσως σήμερα ορισμένα κράτη να μην ενθυμούνται από που προέρχεται ο πολιτισμός τους. Ένα είναι βέβαιο ότι οι δύο λαοί μας είναι υπερήφανοι λαοί και ποτέ δεν θα δεχθούν να υποταχθούν στην πολιτική ενός κράτους.

Το μέλλον των κρατών θα πρέπει να χαραχθεί μέσω της απολύτου ανεξαρτησίας όλων των λαών και του σεβασμού που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι διάφοροι λαοί προς αλλήλους. Ο Τσώρτσιλ τον Ιούνιο του 1941 ανέφερε γενικότερα ότι δεν θα επιτρέψουμε η Γερμανία να δημιουργήσει την Νέα Ευρώπη. Όταν ήλθε στην Ελλάδα πρόσφατα ο νέος Πρέσβης της Κίνας Du Qiwen, έκανε σε όλους μεγάλη εντύπωση ότι η πρώτη ενέργεια του ήταν να έλθει στον Σύνδεσμο μας και να αγκαλιάσει την Κυρία Αμαλία Ματιάτου η οποία συγκαταλέγεται στους Ιδρυτάς του Συνδέσμου από το 1951. Με την πράξη του αυτή όπως είπε, ήθελε να δείξει ότι οι Κινέζοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους ιδιαίτερα σε όσους έχουν μια σχετική ηλικία, τιμώντας τις παραδόσεις και τους δημιουργούς. Επανειλημμένα έχουν δείξει μεγάλο σεβασμό προς την χώρα μας και προς το παρελθόν.

Ας αντιληφθούμε τώρα ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε κοινές ρίζες με το 1/5 του πληθυσμού της γης. Θα πρέπει μαζί με το λαό αυτό να αναπτύξουμε περισσότερη συνεργασία στον Οικονομικό και στον Πολιτιστικό τομέα. Η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Κίνας στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η Ελληνική Ναυτιλία έχει ήδη δημιουργήσει πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα από την συνεργασία αυτή έχουν ωφεληθεί σημαντικότατα οι Ευρωπαϊκές Οικονομίες από την παροχή πρώτων υλών και άλλων προϊόντων για την ναυπήγηση των πλοίων αλλά και από τις μεταφορές. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε αποκαλέσει την Σενεγάλη Μαύρη Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να αποκαλέσουμε την Κίνα, η Κίνα της Ελλάδος και η Ελλάδα της Κίνας, μια που οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι και με την δύναμη του Δράκου θα μεταδώσουμε ελπίδα και φως σε εμάς τους ίδιους και στους άλλους λαούς.”

30.

Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των διπλωμάτων HSK στην Πρεσβεία της Κίνας, σε θερμή ατμόσφαιρα, παρουσία 350 περίπου ατόμων.

Πρώτος ομίλησε ο Πρέσβης της Κίνας, κος Du Qiwen, ο οποίος, με αφορμή την τεσσαρακοστή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, αναφέρθηκε για άλλη μιά φορά, στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των χωρών μας. Αναπόλησε την προηγούμενη θητεία του στην Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα, προ 36 ετών. Συνεχάρη τους μαθητές που τους θεωρεί το μέλλον και την ελπίδα για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, και ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Ελλάδας – Κίνας για την σημαντική συμβολή του. Κλείνοντας ευχήθηκε εκ μέρους του Κινεζικού λαού να έχει η Ελλάδα ένα λαμπρό μέλλον σαν τον ήλιο της Μεσογείου.

O πρόεδρος του Συνδέσμου κος Ανδρέας Ποταμιάνος, στην σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο και όσους εργάστηκαν για την επιτυχία των εξετάσεων, συνεχάρη τους επιτυχόντες, τόνισε ότι οι γνώσεις που αποκομίζουν θα τους βοηθήσουν σημαντικά στην σταδιοδρομία τους, επανελαβε ότι η Κίνα, που αισθάνεται πιό κοντά στην Ελλάδα από ότι γειτονικές μας χώρες, θα επενδύσει στην Ελλάδα ώστε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον Πρέσβη και το επιτελείο του για την όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσαν.

Μετά τις ομιλίες, ο Πρέσβης της Κίνας κος Du Qiwen επέδωσε τα διπλώματα σε κάθε ένα από τους 150 περίπου παρευρεθέντες μαθητές-κατόχους διπλωμάτων HSK από το επίπεδο 1 έως και το 5 και έδωσε την ευκαιρία στα περισσότερα παιδιά να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν κονκάρδες, πληροφοριακό υλικό για την σύγχρονη Κίνα, καθώς και ελαφρά εδέσματα και αναψυκτικά.

Την εκδήλωση εκάλυψαν ιδιωτικά και κρατικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

31.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, κος Αν. Ποταμιάνος και η Μορφωτική Ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας, κα Chen Xiao απένειμαν, σε μιά σεμνή τελετή, τα διπλώματα των επιτυχόντων μαθητών των εξετάσεων HSK & YCT του περασμένου Μαϊου , την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, στο Α’ Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής. Παρά την καθυστέρηση που υπήρξε λόγω της απεργίας των μμμ, η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και φιλική, και όλοι οι παρευρεθέντες μαθητές φωτογραφήθηκαν με την Μορφωτική Ακόλουθο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και την Α’ Αντιπρόεδρο κα Αμ. Ματιάτου.

32.

Mε μεγάλη επιτυχία έγιναν την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, τα εγκαίνια της ποιητικής -καλλιγραφικής έκθεσης της κας Junyan He στον εκθεσιακό χώρο “METApolis” υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλάδας – Κίνας. Η ποιήτρια καλωσόρισε τους παρευρεθέντες σε τρείς γλώσσες (Κινεζικά, Ελληνικά και Αγγλικά). Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσίαση της έκθεσής της, τόνισε τους δεσμούς Ελλάδας – Κίνας και εξέφρασε την μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα, που είναι η πηγή της έμπνευσή της.

Εν συνεχεία η Α’ Αντιπρόεδρος κα Αμ. Ματιάτου εκθείασε το έργο της καλλιτέχνιδος και παρέθεσε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου.

Ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την απαγγελία μέρους της ποιητικής συλλογής από την ίδια την καλλιτέχνιδα, και στα ελληνικά, από μαθήτρια του Συνδέσμου μας. Κλείνοντας την απαγγελία, η κα Junyan He, καλωσόρισε το κοινό στον δικό της κόσμο, επιδεικνύοντας την καλλιγραφική της επιδεξιότητα.

Μετά την απαγγελία η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας, κα Chen Xiao συγχάρηκε την καλλιτέχνιδα, εξέφρασε την συγκίνησή της για την ευαισθησία των ποιημάτων και εξήρε τον δεσμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων των δύο χωρών μας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2012. Προτρέπουμε όλους εσάς να την επισκεφθείτε. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 18.00 – 21.00, Σάββατο 12:00-21:00 & Κυριακή 12:00 – 18:00 Δευτέρα Κλειστά. Είσοδος Δωρεάν.

33.

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, μια ιστορικής σημασίας συνάντηση, μεταξύ του Ερυθρού Σταυρού Κίνας, του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας και εκπροσώπου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, πραγματοποιήθηκε, στις 28 Νοεμβρίου, στις 12:00, στα γραφεία του Ε.Ε.Σ., Λυκαβηττού 1, Αθήνα.

Εκ μέρους του ΕΕΣ, ο Πρόεδρος κος Γ. Χλαμπουράκης καλωσόρισε την Κινεζική αποστολή στην Ελλάδα, μίλησε για την αλληλεγγύη των δύο χωρών, την κοινή ιστορική και πολιτιστική πορεία και ευχήθηκε αυτή η συνάντηση να είναι η απαρχή στενής συνεργασίας μεταξύ του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας και Κίνας.

Από τον Σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας, ο Πρόεδρος κος A. Ποταμιάνος, αφού καλωσόρισε την Κινεζική αποστολή και τόνισε την σημασία της συνεργασίας των δύο ιστορικών χωρών, παρουσίασε συμφωνητικό συνεργασίας (βλ. κατωτέρω), με σκοπό την σύμπραξη του Ερ. Σταυρού Κίνας στην υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων της Ελλάδας.

Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού της Κίνας, η Πρόεδρος κα Liu Na, αφού ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή που έτυχε η αποστολή της, μίλησε για την πολύπλερη δράση του Ερ. Σταυρού της Κίνας, τα 10.000.000 μέλη/εθελοντές που απαριθμεί και την σημασία της εκπαίδευσης των εθελοντών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ευαίσθητων ανθρωπιστικών καταστάσεων που χειρίζονται. Κλείνοντας, τόνισε ότι αυτή η συνάντηση είναι πράγματι ιστορικής σημασίας, ως αφετετηρία για την συνεργασία των δύο χωρών, και κάλεσε όλους την άνοιξη του 2013, στο Διεθνές Συνέδριο Ερυθρού Σταυρού, που θα διοργανώσουν στο Πεκίνο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο κος Tony Maryon, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος υπερθεμάτισε την ανάγκη συνεργασίας των Ερυθρών Σταυρών όλων των χωρών, και η κα Αμαλία Ματιάτου, Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Η συνάντηση έκλεισε με την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας από όλα τα μέρη, τον ορισμό του κου Ελ. Κόντου ως επιμελητή της προόδου αυτού, και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

MINUTES OF MEETING

Today, 28th November 2012, at the premises of the Athens Red Cross, a meeting was held between the Hellenic Red Cross, a representative of the Chinese Red Cross and the Greece-China Association.

During this meeting, the following was established:

1. The Hellenic Red Cross and the Chinese Red Cross should work closer together in developing links for humanitarian reasons and for the promotion of ideas and principles in the international field of the Red Cross in both countries.

2. It was agreed that both Red Cross organizations would establish and co-ordinate a closer link and exchange views on development and assistance to persons in need, attend worldwide emergencies and help each other as much as possible to assist suffering people.

3. It was also proposed that maybe the Chinese Red Cross could establish a center in Greece to assist European and Balkan countries.

4. Furthermore, it was suggested that the Chinese Red Cross could jointly or separately support or takeover a hospital in order to assist the increasing local and Asian populations living in Europe.

Lately the Hellenic Red Cross has assisted a large number of refugees arriving from Eastern countries, Libya, etc. during the recent conflicts. A large number of Chinese people were evacuated from Libya and were repatriated by the Chinese Embassy.

The meeting was adjourned. All parties agree to re-convene after they have consulted with their principles.

Signatures:

For the Hellenic Red Cross Mr. G. Chlabourakis, President, for the Chinese Red Cross Ms. Liu Na, President, for the International Red Cross Mr. T. Maryon, Representative, for the Greece-China Association Mr. A. Potamianos, President.

34.

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012 στα γραφεία του Συνδέσμου, η εκδήλωση καλλιγραφίας υπό την κα Τζιν-Γιαν Χι, τη παρουσία 40 ατόμων. Η κα Τζιν-Γιαν Χι μίλησε για την φιλοσοφία της καλλιγραφίας, συνέδεσε την καλλιγραφία με την ζωγραφική, την μουσική, και τις πολεμικές τέχνες, έδειξε στην οθόνη εικόνες από τα 5 κυριότερα είδη καλλιγραφίας καθώς και πίνακες-ποιήματα από την έκθεσή της. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν και οι θεατές, αφού η κα Τζιν-Γιαν Χι καλλιγράφιζε ιδεογράμματα-λέξεις και, με την βοήθειά της, οι παρευρεθέντες τα αντέγραφαν στο ίδιο χαρτί. Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Τζιν-Γιαν Χι να μοιράζει τις καλλιγραφίες στους θεατές, υπό την ιδιαίτερη τέρψη των μικρών μαθητών που έλαβαν τα καλλιγραφημένα ονόματά τους στα Κινεζικά.

35.

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλέον των 380 ατόμων, στέφθηκε ο κοινός εορτασμός της Ελληνικής με την Κινεζική Πρωτοχρονιά, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 στο ξενοδοχείο “ΤΙΤΑΝΙΑ”.

Η βραδιά άνοιξε με ομιλίες του Προέδρου του Συνδέσμου μας, κου Α. Ποταμιάνου και της Αυτού Εξοχότητας του Πρέσβη της Λ. Δ. της Κίνας κου Du Qiwen, του οποίου η προσηνής και ζεστή προσωπικότητα δημιούργησε ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε δείπνο κατά την διάρκεια του οποίου Ελληνικά και Κινεζικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Θαυμασμό προκάλεσε το χορευτικό της Πρεσβείας, με επικεφαλής την γλυκύτατη Πρέσβειρα κα Yang Guohua, η οποία εντυπωσίασε με το κέφι της και την ικανότητά της στους Ελληνικούς χορούς.

Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου μας, κου Α. Ποταμιάνου, να εορτάσει το Κινέζικο έτος του φιδιού παρουσιάζοντας έναν ζωντανό πύθωνα 3,5 μέτρων, με τον οποίον φωτογραφήθηκαν οι Πρέσβεις και πολλοί εκ των παρισταμένων.

Ακολούθησε επίδειξη κουνγκ-φου, λαχειοφόρος αγορά, η κοπή της πίτας και η βραδιά έκλεισε με ευρωπαϊκούς χορούς.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και όσους, μέλη του Δ.Σ., ιδιώτες και εταιρείες, μας προσέφεραν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά μας.

Παραθέτουμε το link του άρθρου (με φωτογραφίες) του Χρυσού Χορηγού μας, “gbtimes”, που αναφέρεται στην εκδήλωσή μας: http://gbtimes.com/culture/chinese-new-year/chinese-new-year/spring-festival-touch-greek-flavor