1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

                                                                                                 Της Αντωνίας Τρουμπούκη

Σημαντικό πολιτικό γεγονός αποτελεί η υλοποίηση της ανακοίνωσης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ.XiZinping τον Μάϊο του 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος OneBeltoneRoad για την Διεθνή συνεργασία στον Δρόμο του Μεταξιού. Η έναρξη λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου εμπορίου της Κίνας και των τοπικών αρχών και θα υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Θαδιοργανωθείαπότο China International Exhibition and Convention Centre of Shanghai.

Αφού η πόλη για 7 χρόνια κατέχει την πρώτη θέση μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και το αεροδρόμιό της συνδέεται με 282 πόλεις εξυπηρετώντας 100 εκατομμύρια επιβάτες. Το ύψος εισαγωγών για τα επόμενα 5 χρόνια προϋπολογίζεται σε 10 τρις $ ΗΠΑ.

Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 29/3/18 στο Υπουργείο Εξωτερικών από την Διεύθυνση EnterpriseGreece του Υπουργείου Εξωτερικών, με ομιλητές τους υφυπουργούς κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. Τέρενς Κουϊκ τωυ Εξωτερικών, κ.Ηλία Αθανασίου διευθύνοντα σύμβουλο του EnterpriseGreece. Επίσης ομιλητές ήταν ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. LiFeng, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εστάλη επιστολή σε 200 κρατικούς εταίρους για την συμμετοχή πάνω από 1500 επιχειρήσεις από 180 χώρες, με προϋπολογισμό 150 χιλ επισκεπτών.

Η έκθεση της Σανγκάης θα καταλαμβάνει χώρο 210 χιλ. τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει 8 τμήματα, ένα από τα οποία θα έχει τα εθνικά περίπτερα και τα υπόλοιπα 7 εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θ’αφορούν όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων (προϊόντα βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υψηλής τεχνολογίας, τουρισμού, αγροτικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.)

Το ύψος των εισαγωγών προϋπολογίζεται για 5 χρόνια σε 10 τρις $.

Ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος εκπρόσωπος του οικονομικού τομέα της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο έκανε λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος εξαγωγών, που αφορούσαν τα είδη εξαγώγιμων προϊόντων, τις διαδικασίες διακίνησης, τις ιδιαιτερότητες της κατακερματισμένης απέραντης κινεζικής αγοράς. Κατατοπιστικά από τον τρόπο παρουσίαση του προϊόντος, μέχρι την άμεση επικοινωνία με τον διακινητή και αγοραστή.

Στην συνέχεια ο κ., Δημήτριος Μίχας εκπρόσωπος του οικονομικού τομέα της πρεσβείας της Σανγκάης, που ευρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Γιανκτσέ, με τα 24 εκατομμύρια κατοίκους. Μία πόλη που αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης, στο νέο όραμα των 35 ετών με τους στρατηγικούς στόχους του 2020-35, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης 15 μητροπολιτικών πόλεων μέχρι 2025 και την μετεξέλιξη τους, για ευημερία και πολιτιστική, εθνική ανανέωση το 2050.

Η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της ΝΑ Κίνας έχει αύξηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων κατά 75%. Η αύξηση του ΑΕΠ της Σαγκάης είναι 6,9% και όγκος των εμπορικών συναλλαγών 44 δις $. Έχοντας ως όπλα για την επιτυχία την επάρκεια, την μακροχρόνια προοπτική, την σοβαρότητα, την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με άλλες χώρες, την σοβαρότητα κ.α.

Η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου ευρίσκεται κοντά στο Β’ αεροδρόμιο της πόλης.

Η Σανγκάη αποτελεί βάση ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, με τις 22 ναυτιλιακές εταιρίες, τις 8 βιομηχανίες, το δίκτυο ελληνικών εστιατορίων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου κ.α. Παράλληλα η χώρα μας αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό με 120 χιλ τουρίστες, ενώ 3 χιλ. αγοραστές νέων κατοικιών απέκτησαν άδεια παραμονής στην χώρα μας.

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση είναι 220 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και 24% ΦΠΑ. Περιλαμβάνει τις δαπάνες οργάνωσης (έξοδα αποστολής και επιστροφής, συνολικές δαπάνες ενοικίου, φιλοξενίας και ασφάλειας.)

Το 50% των εξόδων καταβάλλεται μέσω τραπέζης με την αίτηση συμμετοχής στον λογαριασμό εισπράξεων στην επωνυμία της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ/EnterpriseGreece.

Η χώρα μας, ως τιμώμενη, θα έχει εθνικό περίπτερο και πρέπει να προσεγγίσουμε θεσμικά και συντονισμένα και όχι ατομικά την έκθεση. Να υπάρξει δομή αισθητά σημαντική και να δοθεί μήνυμα αξιόλογης προσπάθειας, προβάλλοντας τα μοναδικά προϊόντα και υπηρεσίες της χώρας μας.

Η έκθεση θ’αποτελέσει σπάνια ευκαιρία για την χώρα μας, θα συμβάλλει στην βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών.