1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Με την καθιέρωση κοινών προτύπων, μέσω του θεσμού των «Αμφικτυονιών Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» για την δημιουργία φορέων δράσης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

                                                                                        της Αντωνίας Τρουμπούκη

      ‘Εγινε μια καλή αρχή στις 11/11/2016 στο Μέγαρο του Ζαππείου με την συνάντηση 160 Ελληνικών δήμων, 4 Κινεζικών επαρχιών και 14 Κινεζικών πόλεων.

     ‘Ηταν η αρχή και μετά «τα πάντα έπονται» θα πει χαρακτηριστικά ο εμπνευστής της εκδήλωσης, πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψηνάκης, που πραγματοποίησε την επιτυχημένη συνεδρίαση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες» (CPAFFC) και την αρωγή της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα. Συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι πνευματικών ιδρυμάτων και πλήθος επισήμων.

Α. Η εκδήλωση διεξήχθη σε κλίμα φιλικό και εγκάρδιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» και θα διεξάγεται μία φορά το χρόνο εκ περιτροπής σε πόλεις των δύο χωρών. Όλα ήταν φωτεινά στην ηλιόλουστη φθινοπωριάτικη μέρα και, καθώς είπε ο κ. Π. Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «η αύρα του Παρθενώνα ενέπνεε όλους, σε αυτή την λεωφόρο των χιλίων χιλιομέτρων, που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη και αναπτύσσει την φιλία και τον αλληλοσεβασμό μέσα από την ιδιαιτερότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, που αναπτύσσονται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια φιλόδοξη προσπάθεια που στηρίζεται σε ηθικές βάσεις. Μια ανθρώπινη αυτενέργεια που αλλάζει την μοίρα και την ζωή των ανθρώπων».

         Αφού στο κύτταρο της έννοιας της πολιτείας βρίσκεται η ομόρριζη λέξη πόλις, καθώς πολίτευμα, πολιτισμός, προϋποθέσεις της έννοιας της αμφικτυονίας και με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι ο πλέον προσβάσιμος στην εξουσία.

         «Για την εφαρμογή των αρχών της ισηγορίας και δημοκρατίας, για την σωστή διαχείριση και επίλυση θεμάτων, την ανάπτυξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που πολλές φορές δοκιμάζεται, όπως στην περίπτωση της καταστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που εκλάπησαν από τον Έλγιν και 30 χρόνια μετά ο γυιός του λήστεψε και έκαψε τα Θερινά Ανάκτορα του Πεκίνου», θα μας πει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Η. Ψηνάκης.

   Επίσης είπε: «το Συνέδριο θα ενδυναμώσει τις ανταλλαγές και συνεργασίες στον επιχειρηματικό και πολιτιστικό τομέα».

  • Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες, κ. SongJingwu θα αναφερθεί στους παραλληλους δρόμους πολιτιστικής άνθησης των δύο χωρών μας, της Εποχής Άνοιξης και Φθινοπώρου και Μαχομένων Βασιλείων με τους Κλασικούς Χρόνους, του Λάο Τσέ και Κομφούκιου με τους Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη.

     Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα συναισθήματα αλληλεγγύης που διακατέχουν τον Ελληνικό λαό, ο οποίος επανειλημμένως έχει βοηθήσει Κινέζους πολίτες σε περιοχές πολεμικών συρράξεων. Στην Κίνα, είπε, λέμε: «Οι καλοί φίλοι έχουν την ίδια ψυχή» ή «Η κατανόηση βασίζεται στην καρδιά». Η μια πλευρά πρέπει να συμπληρώνει την άλλη Ο Σύνδεσμός μας υποστήριξε την αδελφοποίηση 2300 πόλεων με 100 χώρες. Ανοίγουμε απευθείας δεσμούς και νέους δρόμους σε τοπικό και κυβερνητικό επίπεδο. Οι δύο λαοί μας έχουν κοινές φιλοδοξίες για την εθνική αναγέννησή τους και την ανάπτυξη της παγκόσμιας ειρήνης».

  • Στην συνέχεια ο πρέσβης της Λ.Δ της Κίνας στην Αθήνα κ. ZouXiaoli είπε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή δημόσια συζήτηση διεξάγεται σε στέρεα βάση για θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα, ως μία σημαντική ημέρα στην ιστορία των Ελληνοκινεζικών σχέσεων. Είναι η πρώτη φορά στα 44 χρόνια Σύναψης Διπλωματικών Σχέσεων, που θεσμοθετείται η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Χρέος μας είναι να αναβιώσουμε την κληρονομιά μας. Να ξαναζωντανέψουμε τον «Δρόμο του Μεταξιού» με όλα τα εννοιολογικά στοιχεία του. Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων, καθώς και Ελλήνων ηγετών διευκολύνουν την στρατηγική συναίνεση και αναδεικνύουν την υλοποίηση ξεκάθαρου οράματος, μέσα από την δημιουργία στοχευμένου υποβάθρου ανταλλαγών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για κοινή αναγέννηση.

     Το 2017 ορίσθη έτος πολιτιστικών ανταλλαγών και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεεσσαλονίκης. Υπάρχει δραστηριοποίηση επέκτασης εργασιών, που αφορούν στους τομείς,της επένδυσης της COSKO,ως κεφαλής του δράκου, της Ενέργειας, των οδικών Μεταφορών, τις Τηλεπικοινωνίες, την διαχείριση λιμανιών, την αξιοποίηση εκμετάλλευσης αγροτικών περιοχών και του υπεδάφους, την διασύνδεση με γειτονικές χώρες κ.ά. Αφού η Ελλάδα αποτελεί κόμβο εμπορικό και κέντρο ανάπτυξης επιστημονικών καινοτόμων προγραμμάτων, που θα αφορούν την τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη έργων υποδομής, και θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

       Τα επόμενα πέντε χρόνια θα προσπαθήσουμε να καρποφορήσει η σημερινή προσπάθεια, για να ενωθεί η Δύση με την Ανατολή.Η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» έχει συνδέσει το κινεζικό με το ελληνικό όνειρο Κίνα και Ελλάδα θα αποτελέσουν επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα και πολιτιστικό υπόβαθρο».

  • Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλας είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε χώρα αποικιοκρατική, έχει ρεαλιστικό προσδιορισμό και πάντα καλλιεργεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Β. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πράξη υπογραφής μνημονίου συνεργασιών μεταξύ του προέδρου Αμφικτυωνιών Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και του αντιπροέδρου της CRAFFC. Επίσης έγινε τελετή βράβευσης των εκπροσώπων των 4 περιφερειών της Κίνας, καθώς του Κινέζου πρέσβη. του δημάρχου Μαραθώνα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, για την προσφορά τους στην Φιλία Ελλάδος Κίνας.

Γ.   Στην απογευματινη συνεδρια ομιλητές ήταν:

  • Ο πρόεδρος της COSCO κ. FuChengQiu, περιέγραψε τα πλεονεκτήματα του Λιμένος Πειραιώς, την σημαντική προσφορά των εργαζομένων και τις προοπτικές, ώστε, μέσα από υλοποίηση έργων υποδομής και αύξηση του κύκλου εργασιών, ο Πειραιάς να καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

       Παρευρέθησαν και μίλησαν επίσης οι κ.κ. Θ. Φέσσας, πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Επιχειρήσεων, Μωραίτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Γ. Βερνίκος Γ.Γ. του ΕΟΤ ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κας Ρ. Δούρου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Μ-Α. Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

       Ο κ. Μ-Α. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης η ανάπτυξη των επιστημών, όπως της τεχνολογίας, βοηθά στην ανάπτυξη διμερών διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες, ως πολιτιστικοί οδοδείκτες, θα λειτουργήσουν ως γέφυρα φιλίας στην Ευρασία. Κομβικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν συνεχή συνεργασία με αντίστοιχα Κινέζικα Η ενεργοποίηση των κοινωνιών επέρχεται κυρίως μέσω της εκπαίδευσης. Ο Κομφούκιος είχε πει: Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε έναν σπόρο, για 10 χρόνια φύτεψε ένα δέντρο, για 1000 χρόνια δίδαξε τους ανθρώπους».

       Ο κ. Θ Βώκος, πρόεδρος των «Ποσειδωνίων», αναφέρθηκε στην ναυτιλιακή κα βιομηχανική έκθεση, που πρωτοδιοργανώθηκε πριν από 50 χρόνια στο Ζάππειο και σήμερα απλώθηκε και ανθεί, αφού την επισκέπτονται 22 χιλιάδες άτομα από 101 χώρες και δέχεται 1125 εκθέσεις εταιρειών από 90 χώρες, αποδίδοντας στο Ελληνικό δημόσιο 60 εκατ. €. Στην διάρκεια της εκθέσεως διεξήχθησαν 303 παρουσιάσεις αξίας 24 δις $, από τα οποία τα 10 δις $ προορίστηκαν για την αναβάθμιση του εμπορικού στόλου. Το 45% των παραγγελιών, αξίας 55 δις $ κατασκευάζονται στην Κίνα, ήτοι 20 πλοία την εβδομάδα.

Δ. ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ:

Παρουσίασαν στοιχεία και δεδομένα των περιοχών τους, καθώς σχέδια και προτάσεις περεταίρω ενεργούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

  • Ο κ. LiuMancang, αντιπρόεδρος της περιφέρειας XENAN, της ιστορικής περιοχής που υπήρξε το λίκνο του Κινεζικού πολιτισμού. Η παράδοση λέει ότι «όποιος κατέχει την XENAN, κερδίζει τον κόσμο ολόκληρο». Εδώ γεννήθηκε ο Κινεζικός πολιτισμός, τα ιδεογράμματα, η φιλοσοφία, τα πρώτα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου: η πυξίδα, το χαρτί, η πυρίτιδα, κ.ά. Εδώ βρίσκονται 4 από τις 8 αρχαιότερες πόλεις της Κίνας.Στις όχθες του Κίτρινου Ποταμού έχει ανεπτυγμένη γεωργία, καλύπτοντας τα 25% της συνολικής παραγωγής σιτηρών, αξίας 60 δις$.
  • Ο κ. YangXiaoyang, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας NANJINGτων 8 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κίνας και είχε για 500 χρόνια την έδρα της πρωτεύουσας Δυναστειών. Διαθέτει 600 πνευματικά ιδρύματα, 53 ανώτατες σχολές, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, όπως την διεξαγωγή του Μαραθωνίου Δρόμου, κ.ά. ‘Εχει έντονη οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα το 2015 το ακαθόριστο εθνικό προϊόν ήταν 143 δις $ και τα καθαρά έσοδα πάνω από 10 δις$. Επίσης διαθέτει πούσιο φυσικό περιβάλλον.
  • Την επαρχίαZHENJIANGεκπροσώπησε ο κ.SunWenyou, Αντιπρόεδρος. Στην όμορφη πρωτεύουσά της, την Χατζόου έγινεη συνάντηση τωνG20, που μάγεψε τον κόσμο με την εντυπωσιακή υποδοχή. ‘Εχει υπέροχες φυσικές ομορφιές και οικονομική ανάπτυξη.
  • Την επαρχίαXININGτην εκπροσώπησε ο δήμαρχός της, κ.ZangXiaorong. ΗXININGέχει αδελφοποιηθεί με τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου. Βρίσκεται στις πηγές του Κίτρινου Ποταμού, με φυσικές ομορφιές, πλούσιο υπέδαφος ορυκτών, όπως λίθιο, αλλά και ανεπτυγμένη βιομηχανία και εμπόρια από την Ινδία ως την Ρωσία και την Κάτω Ασία. Κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές της χώρας. Εδώ, βρίσκονται οι επιχειρήσεις ALIBABA, με το onlineshopping για τους 500 εκατομ. συνδρομητές, διαθέτοντας 48.000 είδη εμπορευμάτων στο λεπτό. Οι πωλήσεις φθάνουν 91 δις$ στις 140 περιοχές σ’ όλο τον κόσμο και παρουσιάζει 30% αύξηση εξαγωγών.
  • Για τον δήμο του ΠΕΚΙΝΟΥ μίλησε ο Αντιπρόεδρος της του Συνδέσμου Φιλίας με Ξένες Χώρες, κ. SuBensheng. Είπε ότι «η πόλη αδελφοποιήθηκε με την Αθήνα το 2005, πραγματοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, και το 2022 θα πραγματοποιήσει τους Θερινούς Αγώνες. Η περιφέρεια έχει ανάπτυξη σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας, διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια κ.ά. Σήμερα, είπε, 150 φοιτητές μας, σπουδάζουν κλασικές επιστήμες στην Οξφόρδη».
  • Την επαρχίαSHENYANGεκπροσώπησε ο κ.CuiJingyu. Η περιοχή έχει αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται Β.Α της Κίνας, στο Δέλτα δύο ποταμών, με ανάπτυξη στις καινοτομίες, και την βαρειά βιομηχανία, διαθέτοντας 500 βιομηχανικές επιχειρήσεις.
  • Την επαρχίαLIANYUNGANGεκπροσώπησε ο αναπληρωματικόςπρόεδρος κ. ZhaoBo. Η επαρχία αυτή είναι κέντρο συνάντησης πολιτισμών και λειτουργεί ως διάδρομος υπηρεσιών logistics, έχοντας συνεργασία με την COSCO. Εξάγει πρώτες ύλες και πετροχημικά.
  • Τις εταιρείες «AvlightKaixunGroupCo» και «KaixinRongGroupCo» εκπροσώπησε ο κ. QiQiusheng, ο οποίος αφηγήθηκε την εξέλιξη εταιρειών, οι οποίες, από οικογενειακές επιχειρήσεις, έφθασαν να έχουν χιλιάδες αντιπροσωπείες σ’όλο των κόσμο, όπως παραγωγής στερεοφωνικών, την αγορά πετρελαιοπηγών, και την δημιουργία χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Παράλληλα, είναι παραγωγοί τηλεοπτικών ταινιών.

       Ο εκπρόσωπος είπε ότι «ό ίδιος παρέλαβε την φλόγα των Ο.Α του 2008 στην Αθήνα και βοήθησε στην εθελοντική εργασία φύτευσης 2008 δενδρυλλίων εληάς, μετά τις πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία. Σκοπεύει, είπε, στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, ιδίως για την ιστορία του Μαραθώνα, που έχει τεράστια απήχηση στην Κίνα».

Η εκδηλώση συνεχίστηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με ομιλητές τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ, τον δήμαρχο Πειραιά κ. Ι. Μώραλη και τον δήμαρχο Μαραθώνα κ. Η. Ψηνάκη. Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Αναστασία Ζαννή.

Το Συμπόσιο είχε τεράστια σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών μας. Εμείς ευχόμαστε καλή ευόδωση των στόχων του.