ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2024

Η ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 2024 ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

Tης  Αντωνίας  Τρουμπούκη

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ  ΗΤΑΝ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ  ΜΙΚΡΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ  ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟ  ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ .   ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ <ΟΛΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ>.ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ,ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ,  ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ.

 Η πανηγυρική  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις23 Φεβρουαρίου 2024 στη φιλόξενη ,καταστόλιστη αίθουσα της ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ. Συνδιοργανωτές  μαζί της, Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣICHUAN  ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ  και Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙΝΑΣ, παλιός γνώριμος στις ελληνοκινεζικές σχέσεις .Παρευρέθη πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι ,από όλους τους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ,όπως ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ.Xiao Junzheng ,ο Επιτετραμμένος της Κινεζικής Πρεσβείας και ψυχή της εκδήλωσης κ.Lai Bo τα ακούραστα  επιτελικά στελέχη κες  Xu Huimin και WangLai  κ.ά   .O στρατιωτικός Ακόλουθος κ.Liu wei ,Η Αντιπρόεδρος του Συνδεσμου Φιλίας και εκπρόσωπος της Sichuan κ.  Γουάν Σάο ,η κα.Wang Xiaoqing ,η κα Σου Γεν και ολόκληρη ομάδα καλλιτεχνών και συνοδών της Sichuan .

Aπό ελληνικής πλευράς παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής  υπουργός Πολιτισμού κ. Χρήστος  Δήμας , οι πρώην υπουργοί κ .κ .Ελευθέριος   Οικονόμου και Γεώργιος Κατρούγκαλος ,και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι ,εκπρόσωποι πρεσβειών ,υπουργείων ,της τοπικής αυτοδιοίκησης ,παράγοντες οικονομικής δραστηριότητος  και ιδίως σχέσεων με την Κίνα κ.ά. Επίσης Πρυτάνεις και καθητές Πανεπιστημίων αλλά και φοιτητές . Από τον χώρο του πολιτισμού μεταξύ των άλλων ο καθ. κ. Ξενοφών Μουσσάς υπεύθυνος της προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, επίσης ο κ. Κώστας Κοτσανάς   ,ιδρυτής του μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η κα Ελένη Νομικού διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλειδών ,που φιλοξένησε μεγαλειώδεις εκθέσεις για την αρχαία κινεζική τεχνολογία. Eκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών,όπως ο κ.Ευάγγελος Καραμανές υπεύθυνος του  τομέα Λαογραφίας. Ο  κ .Κων/νος Κουσκούκης της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. Κ.ά.  

Η ομιλία του Κινέζου πρέσβη  k.Xiao junzheng  άρχισε με πολλές ευχές για ένα καλύτερο και ειρηνικό νέο έτος και υπογράμμισε την βελτίωση των ελληνοκινεζικών σχέσεων που αποβαίνουν καρποφόρες, μέσα από τις εμπορικές και επιστημονικές συνεργασίες  και  την καθιέρωση της πρωτοβουλίας <Μία Ζώνη ,΄Ενας  Δρόμος> ,που ενώνει την Ανατολή με την Δύση  και βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη των χωρών. Παρουσίασε το πλαίσιο των καλλιτεχνικών προγραμμάτων, καθώς η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου της Sichuan κ.Wang Xiaoqing υπογράμμισε την βαριά πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και την συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού .Επίσης τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας ,όπως και της δική της ,ως Γη της αφθονίας ,που στη συγκεκριμένη γιορτή λειτούργησε ως παράθυρο και μέσο γνωριμίας του κινεζικού πολιτισμού ,μέσα από το ποιοτικά άριστο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα .Ιδρύοντας γέφυρες φιλίας ,για να πληθαίνουν οι ανταλλαγές και συνεργασίες, μεταξύ των δύο λαών. 

Υπέροχα μουσικοχορευτικά δρώμενα ,εμπνευσμένα από τις λαϊκές παραδόσεις της περιοχής ,αλλά και ο επίκαιρος χορός του Δράκου εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους.              Συμβολική για την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας η επίδειξη της τέχνης του τσαγιού κουν φου , που περιέχει στοιχεία κινεζικής φιλοσοφίας . Σημαντική ήταν παρουσίαση του προγράμματος της Sichuan Opera Face Changing ,που εντυπωσίασε όλους.  

Πρόγραμμα ελληνικών χορών παρουσίασε από  τον Σύνδεσμο Ελλάδας Κίνας η κα Αλεξάνδρα  Ποταμιάνου με συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας και ένα μικρό παιδικό συγκρότημα, που έδωσε πολλή χαρά και καταχειροκροτήθηκε .  

Αλλά και η παρουσία των φαγητών με τις γεύσεις και λιχουδιές της επαρχίας Sichuan  ,καυτερές και ως επί το πλείστον φυτικές , έδωσαν το δικό τους στίγμα επιτυχίας ,αφού επαλήθευαν την αξία τους με τους καταγεγραμμένους τίτλους,¨4 ευτυχίες¨,΄100δες σμαράγδια πλούτου¨,¨ ταιριάζουμε τα πάντα για να μας αρέσουν¨. … 

Για όλους μας ήταν μια σπάνια γευστική πανδαισία ,που συνοδευόταν από   πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα .Θα μείνει αξέχαστο στην μνήμη μας. 

Εμείς ευχαριστούμε από καρδιάς τους αξιοαγάπητους φίλους επισκέπτες από την chuan ,για τα πολύτιμα δώρα,  που μας προσέφεραν ,τον Πρέσβη και το  προσωπικό της Κινεζικής Πρεσβείας για την θερμή φιλοξενία, που έφερε στο νου παλαιότερες εποχές ,από της ιδρύσεώς μας, όπου συνεορτάζαν τα μέλη της Πρεσβείας με τα μέλη του Συνδέσμου .Στην εκδήλωση έγιναν νέες  γνωριμίες ,ενισχύθηκαν δεσμοί φιλίας και ελπίζουμε να προωθηθεί στο νέο έτος η ανάπτυξη των εργασιών σε όλους τους τομείς των  δραστηριοτήτων μας .<.ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΚΑΛΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2024 ΜΕ ΥΓΕΙΑ ,ΣΥΜΠΝΟΙΑ,ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ  ,ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ>.

 

Αξίζει να έχουμε μια ΣΥΝΤΟΜΗ  ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ SICHUAN  ,αντιπροσώπους της οποίας   είχαμε υποδεχθεί με τον Σύνδεσμο Ελλάδας Κίνας στις 20 Οκτωβρίου του 2019. Eυρίσκεται ΝΔ της  Κίνας . Είναι η Γη της αφθονίας ,των Πάντα και της υπέροχης φυσικής ομορφιάς .Με τις συνεχώς  χιονισμένες  υψηλές βουνοκορφές ,τις βαθιές χαράδρες με τις σχοινένιες  γέφυρες ,τις πολλές  πηγές των ποταμών ,αφού αποτελεί τον άνω ρού του  ποταμού Γιανκσέ για 200 χιλιόμετρα , τις λίμνες και τους καταρράκτες .Στα πυκνά δάση κάστορες και αντιλόπες , αλλά και το σπάνιο  Πάντα ,που χρειάζεται ημερησίως 40 κιλά μπαμπού. Αποτελεί εθνικό θησαυρό της Κίνας .Σήμερα υπάρχουν περίπου 2000 ζώα  ΄Αφθονες οι  αγροτικές καλλιέργειες και στα υψίπεδα τα γραφικά χωριά με την πλούσια λαίκή παράδοση. Στα ανατολικά η εύφορη λεκάνη με τις μακραίωνη ιστορία από την εποχή του χαλκού. Πρωτεύουσα η πόλη  Τσενκτού{ Μικρό Πεκίνο),σε κεντρικό σημείο του καθέτου Β.Ν. άξονα .¨Ολη η περιοχή διάσπαρτη από πολιτιστικά στοιχεία, που αξίζει  και μακάρι να τα επισκεφθούμε….!!