ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΑΣ Θ.ΚΑΡΖΗ

Η κηδεία του επί σχεδόν μία 35ετία Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Θόδωρου Καρζή, τελέστηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πολιτική κηδεία.

Εκτός από τον γιό του, διακεκριμένο δημοσιογράφο κ. Φοίβο Καρζή, για τον εκλιπόντα μίλησε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο πρώην υπουργός και προσωπικός του φίλος κ. Νίκος Φίλης καθώς και εκπρόσωποι από τους χώρους του πνεύματος τους οποίους είχε υπηρετήσει.

Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν μέλη του ΔΣ και ο κ. Σπ. Ματιάτος εκφώνησε επικήδειο χαιρετισμό. Συλλυπητήριο μήνυμα μεταξύ άλλων έστειλε και η Κινεζική Πρεσβεία.

Ο Θ.Καρζής υπήρξε καταξιωμένος δημοσιογράφος, ιστορικός και λογοτέχνης. Υπηρέτησε από ηγετική θέση σε πολλούς σημαντικούς ελληνικούς Οργανισμούς: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΕΡΤ (ΔΣ, Ειδήσεις, Διεθνείς Σχέσεις, Εκπαιδευτική Τηλεόραση της οποίας θεωρείται δημιουργός), Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς Université Radiophonique et Télévision Scolaire στο Βέλγιο και του Centre Mediterraneen de la Communication Audiovisuelle στη Γαλλία.

Συνέγραψε πάνω από 30 βιβλία, πολλά από τα οποία έλαβαν τιμητικές διακρίσεις, ενώ η πεντάτομη «Ιστορία της Γυναίκας» απέσπασε Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Ασχολήθηκε με πληθώρα θεμάτων, όμως κεντρικό σημείο αναφοράς στο έργο του υπήρξε η ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Η Κίνα και ο κινεζικός πολιτισμός υπήρξε το έτερο σημαντικό σημείο αναφοράς του. Εκτός από το εκτενέστατο και εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο του «Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Κίνας», υπήρξε διευθυντής έκδοσης του περιοδικού του Συνδέσμου «Ελληνο-Κινεζικά Χρονικά», έδωσε διαλέξεις, κλπ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν πνευματικό άνθρωπο και σεβαστό μας Γενικό Γραμματέα, επαναδημοσιεύουμε εδώ την υπέροχη ομιλία του «Η Κίνα του Μέλλοντός μας» (15 Ιανουαρίου 2014, Πολεμικό Μουσείο).