Μία προσέγγιση ενημέρωσης, μέσα από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σ.Ν. Σε μία ανοιχτή συζήτηση του κοινού με επιστήμονες, ειδικευμένους σε θέματα της Κίνας , τα οποία ανέπτυξαν. Θα εκθέσουμε περιληπτικά κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία ,πολλές φορές άγνωστα σε πολλούς από μας, που αφορούσαν τομείς όπως, τον πολιτισμό, την ιστορία, την οικονομία, τις ομοιότητες και διαφορές με τη χώρα, τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών, όπου, όπως θα δούμε, όλα, που αφορούν παρελθόν, παρόν και μέλλον προβάλλονται ευοίωνα και θετικά.
Της Αντωνίας Τρουμπούκη
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019 στην εντυπωσιακά καταστόλιστη αίθουσα του Ιδρύματος Σ.Ν. και άρχισε με το χορό του Δράκου, έναν κόκκινο και έναν γαλάζιο στα χρώματα των χωρών μας .Τα καλλιτεχνικά δρώμενα που ακολούθησαν εξέφραζαν την ανατολίτικη χάρη και μυσταγωγία και ήταν η συνέχεια του πλούσιου θεάματος της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, που είδαμε και θαυμάσαμε, στις 29 και30 Ιανουαρίου.
1. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ μίλησε η πρέσβης της Λ.Δ. της Κίνας κα ZhangQiyue ,ανοίγοντας την εκδήλωση και αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο, στο επίκαιρο θέμα των παραδοσιακών εθίμων, που ακολουθούνται κατά τον εορτασμό της .Τις οικογενειακές συναθροίσεις, διάχυτη τη λαμπερή ατμόσφαιρα , τις τελετουργίες, τα εδέσματα , τα φεστιβάλ με τους χορευτικούς δράκοντες ,τα πυροτεχνήματα, παντού κυρίαρχο να είναι το κόκκινο χρώμα , σε μια ατμόσφαιρα χαράς ,που βοηθούσε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Συμπληρωματικά στοιχεία για τον αποτρεπτικό ρόλο του κόκκινου χρώματος, σύμφωνα με κινεζικό μύθο για το σαρκοβόρο ζώο μιεν, που απειλούσε τους ανθρώπους, καθώς και άλλα παραδοσιακά έθιμα, που μας εξέθεσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος κ. ZuLijun.
Τον παραλληλισμό με την αρχαία Ελληνική Πρωτοχρονιά παρουσίασε ο καθηγητής Κλασσικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον κ. Αγγελος Χανιώτης. Είπε«αντίθετα με την Κίνα, στην αρχαία Ελλάδα, την ημέρα αυτή, που καλείτο Νέα Νουμινία εκτελούνταν πολιτικές πράξεις, όπως ο διορισμός των ετησίων αξιωματούχων, που συνοδεύονταν από θρησκευτικές τελετές. Το κόκκινο χρώμα σύμβολο της εξουσίας αφού το χρησιμοποιούσαν στα ενδύματά τους οι ιερείς, όπως και οι Σπαρτιάτες πολεμιστές. »
2. ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ«Βίοι παράλληλοι , όπως π.χ. την φιλοσοφία, από την εποχή των Προσωκρατικών (6ος-5οςαι.) η κινεζική έννοια της αρμονίας προσομοιάζει την αφανή αρμονία του Ηράκλειτου», θα μας πει, μέσω της πανοραμικής εικόνας της διαδικτυακής σύνδεσης, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο ο πρέσβης κ .Λεωνίδας Ροκανάς. Έρευνα των πανανθρώπινων αξιών, καθώς ο κώδικας αρχών του Κομφούκιου συνταιριάζει με τις ιδέες του καλού και αγαθού του Σωκράτη και Πλάτωνα κ.α. Η πρέσβης της Κίνας σημείωσε τις τέσσερεις κύριες αρχές της κινεζικής σκέψης όπως της αρετής, της παιδείας, της φιλίας και της μετριοπάθειας , που ταιριάζουν και στους Έλληνες , με τους οποίους είπε, « θα μπορούσαμε μαζί να αγωνιστούμε και να πρωτοστατήσουμε για την ειρήνη και προκοπή των λαών. » Για τους τρόπους γραφής μίλησε ο κ. Α. Χανιώτης, για την Κίνα των ιδεογραμμάτων ,που αποτυπώνουν τρόπους σκέψης ,αλλά και για στην Ελλάδα με την διεύρυνση του αλφαβητισμού τον 7ο αι., ώστε οι άνθρωποι να μπορούσαν να μετέχουν στη γραφή κειμένων και ν ’αρχίσει έτσι η ανάπτυξη των επιστημών όπως, της φιλοσοφίας , ιατρικής κ.ά.
- ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, η κα Τόνια Λούο, με τηλεοπτική σύνδεση μίλησε από την Ελληνική Πρεσβεία του Πεκίνου . Αναφέρθηκε στον παππού της ,ο οποίος από το 1934 ως φοιτητής ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να μεταφράζει έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων. Το έργο του συνέχισε ,ως σκηνοθέτης αρχαίου δράματος ο πατέρας της. Τιμήθηκε από την χώρα μας ως Πρεσβευτής Ελληνισμού. Η ίδια είπε,« ότι ήρθε στην Ελλάδα το 1990 και την θεωρεί 2η πατρίδα της». Μας ενημέρωσε για την έντονη παρουσία του αρχαίου Δράματος στην Κίνα ,όπου παίχτηκαν τα έργα ,“Αντιγόνηˮ, “Οιδίπους Τύρανοςˮ, “Ιφιγένεια εν Ταύροιςˮ, “Ηλέκτραˮ κ.α. Τώρα προετοιμάζεται η ταινία “Αγαμέμνων ˮ . Όπως εγώ είπε, ολοκληρώνω την ταινία “Αρμονία μέσα από την διαφορετικότητα ˮ Της ευχόμαστε καλή επιτυχία για την πνευματική προσφορά της.
- Στο ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΑΙΩΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ των δύο λαών αναφέρθηκαν επιστήμονες όπως , ο κ. Αγγελος Χανιώτης, που είπε «πως ελληνικές πηγές αναφέρουν, ότι η χερσαία και θαλάσσια επικοινωνία προϋπήρχε της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου. Αφού Ελλάδα, σημαίνει και Ελληνισμός ,ο οποίος υπήρξε και μεγαλούργησε στα Βακτριανά Βασίλεια , πού σχετίζονταν με την Κίνα ,όπως βεβαιώνουν οι κινεζικές πηγές με τις αναφορές τους στους Ίωνες .Επίσης είπε ο χαρακτήρας του βυζαντινού πολιτισμού μοιάζει με τον αντίστοιχο κινεζικό ,σε πολλούς τομείς, όπως στον τρόπο άσκησης της εξουσίας ,της γεωγραφικής επέκτασης του κράτους, των θρησκευτικών τελετουργιών, της εξάπλωσης του εμπορίου, κ.α.» Ο κ. Δημήτριος Κράλλης, καθηγητής Βυζαντινής ιστορίας από πανεπιστήμιο του Βανκούβερ του Καναδά, συμμετείχε διαδικτυακά ,και είπε ότι « οι σημερινές επαφές μας με την Κίνα, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον δικό μας βυζαντινό πολιτισμό, που ερευνάται και στο πανεπιστήμιο Ναν Κάι της Τιαντζίν, με το οποίο έχει στενή συνεργασία το δικό μας πανεπιστήμιο» .
Οι λαοί είπε μετακινούνται συνεχώς ,αναπτύσσουν νέες κοινότητες και γράφουν ιστορία. Η μακραίωνη ιστορία των δύο λαών που δημιούργησαν πολιτισμούς οι οποίοι επηρέασαν την παγκόσμια ιστορία παρουσιάστηκε στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και2008
- Για την ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ο κ. Δημήτριος Κράλλης είπε «ότι δημιούργησε στο πανεπιστήμιο βάση πληροφοριών, για την ανάπτυξη εφαρμογών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αφού η φιλομάθεια των φοιτητών είναι μεγάλη. Πέρα από την συν εργασία μας με πανεπιστήμια είπε, ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις κινέζων φοιτητών, που ζουν στην πόλη μας και υπολογίζονται σε 350 χιλιάδες καναδούς κινεζικής καταγωγής.» Ο κ. Χανιώτης θέλοντας να υπογραμμίσει την φιλομάθεια των κινέζων ,ανέφερε το παράδειγμα φοιτητών από το πανεπιστήμιο Τσαν Τσουν της Ματζουρίας, όπου δίδασκε και είδε ότι αυτοί αδιαφορούσαν για την απόκτηση έγγραφης βεβαίωσης παρακολούθησης μαθημάτων . Πολλοί δε, ήθελαν να μάθουν τα ελληνικά, για να μελετούν έλληνες συγγραφείς από το πρωτότυπο .Όσον αφορά την αρχαία ελληνική επιγραφιολογία που δίδασκα είπε, είδα ότι υπήρχε βιβλίο μεταφρασμένο στα κινεζικά .
Ο κ. Βασίλειος Τρίγκας μίλησε διαδικτυακά από τον χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο και επαίνεσε το πανεπιστήμιο Ξιν Χούα, που είναι κορυφαίο, στο οποίο υπάρχει έδρα Ελληνικών Κλασικών Σπουδών , με χορηγία του Ιδρύματος Λασκαρίδη.
6. ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ παρουσίασε ο κ. « Οι εμπορικές σχέσεις μας είπε, έχουν ανοδική πορεία κυρίως και με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας το 2006 για την θαλάσσια συνεργασία. Αλλά και η δραστηριοποίηση της ΚΟΣΚΟ στο λιμάνι του Πειραιά λειτούργησε ως “ψήφος οικονομικής εμπιστοσύνηςˮ για την προσέλκυση επενδυτών. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο έχουμε την τελευταία τριετία αύξηση εξαγωγών κατά 40%. Οι επενδύσεις αφορούν υποδομές, στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών κ.α. Προβλέπονται συνεργασίες στους τομείς της γεωργίας , της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, αφού η Ελλάδα διαθέτει υψηλής στάθμης εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί ν‘ αξιοποιηθεί. »
7. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ η κα ZhangQiyue είπε ότι «οι δύο λαοί διανύσαμε μαζί τεράστιες αποστάσεις, με βίους παράλληλους και παρά την μακρινή μας απόσταση, πάντα ήμασταν κοντά .Για την Κίνα η Ελλάδα είναι φίλη χώρα ανά τους αιώνες , όχι μόνον από το 1972 με την υπογραφή της επίσημης διακρατικής συμφωνίας αλλά και τις δεκαετίες του 50 και 60 με τη βοήθεια της Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και με τη φιλοξενία κινέζων μετά την επανάσταση στη Λιβύη κ.α. Γι αυτό και ο Κινέζος Πρωθυπουργός το 2010 είχε επισκεφθεί την χώρα σας και μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο , για να δείξει την φιλία και συμπαράσταση στην χώρα σας».
Εμείς, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελλάδας Κίνας λειτούργησε από το 1956 με έντονη δραστηριότητα, έχοντας ως μέλη εξαίρετους πνευματικούς ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πλήθος στοιχείων, που θα αποδείκνυαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Ένα είναι βέβαιο, ότι εμείς είμαστε λαός, που προσφέρει οικουμενικά πολλά και μπορούμε να εργαστούμε για τα θέματα οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας και ειρήνης στον κόσμο, πράγμα που ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί με τον ερχομό του νέου έτους 2019!!!!
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όσους διοργάνωσαν και βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης !!!