ΚΙΝΑ-ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Της Αντωνίας Τρουμπούκη

 Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016, στην Αίθουσα του «Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας και την Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα στο πλαίσιο εορτασμού των 150 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Παρευρέθησαν υπουργοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, πρέσβεις και πλήθος πνευματικών ανθρώπων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης και την Κίνα, της οποίας τα μέλη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας, όπως μας περιέγραψαν στις ομιλίες τους, έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις επισκέψεις τους στην Ακρόπολη και τις ομορφιές της χώρα μας.

«Είναι ευτυχής αυτή η στιγμή, που διεξάγονται τέτοιοι πολιτιστικοί διάλογοι, καθώς ευτυχές είναι το ότι οι φίλοι μας οι Κινέζοι επέλεξαν την Ελλάδα ως πρώτη χώρα, για ν’αρχίσουν διάλογο με την Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, που ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών σε επίπεδο «πολιτιστικών βιομηχανιών».

Α)   Σημαντικοί ήταν οι ομιλητές και αξίζει ν’αναφερθούμε στα κύρια σημεία των εισηγήσεων τους.

  •   Η κα Μαρία Λαγογιάννη, Πρόεδρος του Μουσείου συντόνιζε την εκδήλωση, όπως και η κα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία τόνισε τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο πολιτισμών Ελλάδος και Κίνας, που επηρέασαν λαούς, ανέπτυξαν τις τέχνες και τα γράμματα, όπως π.χ. στην φιλοσοφική διανόηση οι: Ηράκλειτος, Πλάτων, Αριστοτέλης κ.α. είχαν βίους παράλληλους με Κομφούκιο, Λάο Τσε, Σου Τσου κ.α.

«Την ίδια περίοδο», είπε, «το β’ήμισυ του 2000 πχ. η Γραμμική γραφή Α και Β στην Ελλάδα διαμορφώθηκε παράλληλα με την Κινέζικη ιδεογραμμική γραφή.

Επιστήμες και τέχνες έχουν ταυτόχρονη ανάπτυξη από την ιατρική και αστρονομία, ως την κεραμική, μεταλλουργία και ζωγραφική. Ένα από τα πολλά δείγματα το σχέδιο του μαιάνδρου, που αποτελεί κοινό στοιχείο απεικόνισης»

Και συνέχισε λέγοντας: « Δεινοί έμποροι συνεχώς μηδένιζαν αποστάσεις παρά τις αντιξοότητες, στους Δρόμους του Μεταξιού, από την μυθική εποχή ως την μακρόχρονη των Ελληνιστικών Βασιλείων της Βακτρίας, στην Βυζαντινή και την νεώτερη εποχή. Σήμερα κυρίως είναι ως συνέχεια η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, αφού και το 2015 εορτάστηκε ως έτος θάλασσας».

«Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τις πολιτιστικές ανταλλαγές με την Κίνα ,ιδιαίτερα εν όψει Τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008. Αφού και το έτος 2007 ήταν τιμητικά αφιερωμένο από την Κίνα στην χώρα μας».

  •    Ο κ. ChenLaiΠρόεδρος Ακαδημίας Μάθησης του πανεπιστημίου Tsinghua, στην συνέχεια ανέλυσε την φιλοσοφική προσέγγιση της συσχέτισης των δύο πολιτισμών και είπε χαρακτηριστικά: «Στην κινεζική συμπαντική θεωρία των υλικών δυνάμεων τα πάντα έχουν συνέχεια και λόγο δημιουργίας αποτελώντας μέρος του όλου, με το οποίο συνδέονται μέσω σταθερών δομών και κανόνων δημιουργώντας την παγκόσμια τάξη και αρμονία. Τα πάντα υπόκεινται στην ολιστική θεώρηση έχοντας αέναη κίνηση και δυναμική, όπως π.χ. οι έννοιες άνθρωπος και κοινωνία ή και σύμπαν κ.ά.

«Μέσα από τις θεωρίες του Γιν και του Γιαν όλα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοεξαρτώμενα δημιουργώντας το Τάο βασική φιλοσοφική έννοια ερμηνείας του κόσμου.        Δίνεται έμφαση στην σχέση οντοτήτων, όπως άνθρωπος και πράγματα ή ουρανός και γη, βάσει των αλληλοεπιδράσεων, παρά σε καθεαυτές τις οντότητες».

   «Αυτές οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές στην άσκηση των καθηκόντων μας με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

  •    Ο κ. LouisGodart, αρχαιολόγος και σύμβουλος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να παραστεί και διαβάστηκε η εισήγησή του, στην οποία υπογράμμιζε την ανάγκη προσέγγισης Κίνας και Κλασικού κόσμου, γεγονός που θα επηρέαζε την σκληρά δοκιμαζόμενη διεθνή ειρήνη, καθώς και την κρίση στην οικονομία. Είπε «Ευοίωνος και ιστορικός ο λόγος του προέδρου της Λ.Δ. της Κίνας κ. Σι Τσιν Πινγκ όταν στις 28/3/2015 απευθύνθηκε στους ηγέτες 65 χωρών και ανήγγειλε την ανασύσταση επαναλειτουργίας του Δρόμου του Μεταξιού από την Ξιάν, στην Αθήνα, την Βενετία και την Ρώμη με προοπτική οικονομικής ανάπτυξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποδεικνύοντας ότι διαχρονικά η Ανατολή υπήρξε και είναι ακόμη ανεξάντλητη πηγή πνευματικού και οικονομικού πλούτου».

«Δείγμα του εφευρετικού νου η κινέζα γιατρός κα. Γιουγιου Του που βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την πρωτότυπη εργασία της θεραπείας της ελονοσίας, με παραδοσιακό κινεζικό τρόπο.

Στους Δρόμους του Μεταξιού προϋπήρχαν από την 3η χιλιετηρίδα η εμπορικοί Δρόμοι του Νεφρίτη, μετά του Λάπις Λάζουλι και του Κασσιτέρου, στοιχείων που έλειπαν από την Δύση.

Στις ανασκαφές του αρχαίου στρώματος των τειχών της Τροίας του 2300πχ βρέθηκε κεφαλή πέλεκυ από λάπις λάζουλι. Από την μυθική εποχή όλα αποδεικνύουν ότι Κίνα και Ευρώπη αναπτύχθηκαν αλληλένδετα . Οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται θα καλυτερέψουν το μέλλον της ανθρωπότητας».

  •    Ο κ. HuangPing Δ/ντης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συλλογικότητας και του διαλόγου. «Να κατακτηθεί η κοινή γνώση, «ώστε να γνωρίζουμε το τι δεν ξέρουμε», όπως έλεγε ο Κομφούκιος.
  •    Ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. PierreDefraigneΔ/ντής του Ιδρύματος Matariaga του Κολλεγίου της Ευρώπης αναφέρθηκαν στην ανάγκη σύναψης παγκόσμιας συμφωνίας καλής διακυβέρνησης και την σύγκλιση συνεργασιών.
  • Ο κ. FanDian. πρόεδρος της Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κίνας μίλησε με αγάπη και ενθουσιασμό για την χώρα μας λέγοντας «ότι στα μαθήματα ιστορίας του πολιτισμού στην Ακαδημία Καλών Τεχνών διδάσκεται ως μάθημα ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, μέσω του οποίου γνωρίζουμε και τον πολιτισμό της Ευρώπης, του οποίου η απαρχές βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σήμερα είπε θαυμάσαμε τα μνημεία της Ακρόπολης, όπως και πολλά άλλα».

«Παράλληλα», είπε, «οι ευθύνες μας είναι κοινές για την διερεύνηση και αναζήτηση των αξιών της ομορφιάς, της αλήθειας και της ευγένειας, για να αποφεύγεται κάθε είδους προστριβή και να επέρχεται η αρμονία μέσα από την ατομική και παγκόσμια αρμονία, που είναι το κοινό ιδανικό για την ομορφιά της ζωής».

«Βάσει των σχολών σκέψης και διανόησης με τους δικούς μας κανόνες και αρχές, πρέπει να διοργανώσουμε εκθέσεις με έργα τέχνης, που θα υποδηλώνουν ότι έχουμε τα ίδια ιδανικά και αλληλοεπίδραση πολιτισμών» .

  •    Ο κ. AlexanderFarnoux: Δ/ντης της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών αναφέρθηκε στο έργο της Σχολής, που λειτουργεί από το 1846.
  •    Ο κ. FengZikal: Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κύκλων Λογοτεχνίας και Τέχνης της Κίνας αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στην Ελληνοβουδιστική Τέχνη Γκαντάρα, που δείχνει την επίδραση του Ελληνικού Πολιτισμού.
  •    Ο κ. Κων/νος Τσουκαλάς πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο περιέγραψε τις χιλιόχρονες επαφές και τα χαρακτηριστικά του Κινέζικου πολιτισμού όπως την οικουμενικότητα, την εσωστρέφεια, την αναζήτηση τάξης και τελειότητας.

«Οι δύο πολιτισμοί», είπε, «πρώτοι αποκρυστάλλωσαν την γραφή, ως αναγκαία προϋπόθεση της γραπτής συνείδησης, δημιουργώντας κλασικά κείμενα, αναβίωσαν λέξεις και έννοιες οικουμενικές. Δημιούργησαν ταυτόχρονα έντυπη λογοτεχνία και βιβλιοθήκες, για ανάπλαση της μνήμης. Έτσι μπόρεσε ν’αξιοποιηθεί και ν’αναδειχθεί η ιστορία, ως φορέας οικουμενικής μνήμης και πάντα οι ορίζοντες ν’αντικατοπτρίζουν το παρελθόν, που μας είναι αόρατο».

  •    Ο κ. ShanZixian, Δ/ντής του Αυτοκρατορικού Μουσείου τη Κίνας τόνισε την ανάγκη αναζήτησης και αξιοποίησης αρχαίων πολιτιστικών στοιχείων, που ενώνουν και πλουτίζουν την ψυχή μας, ώστε να ζήσουμε σε ένα κόσμο αρμονίας, όπως εκφράζεται στις παραδοσιακές φιλοσοφικές έννοιες, στην Ελληνοβουδιστική τέχνη της Γκαντάρα και στο βασικό κτίριο της «Ανωτάτης Αρμονίας» στην Απαγορευμένη Πόλη και στον Παρθενώνα της Ακρόπολης».

Β) ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ κ. LIUYUNSHAN, ο οποίος είναι Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής C.P.C.

«Στην σημερινή εποχή της οικουμενικότητας και αλληλοεξάρτησης» είπε, «οι ηγέτες των χωρών πρέπει ν’αντιμετωπίσουν προκλήσεις και καταστροφές. Μέσα από συνεχή διάλογο και εξωστρέφεια πρέπει «να μετατρέψουμε τα σπαθιά σε άροτρα», να δημιουργήσουμε αξιακή εποχή ανάπτυξης πολλών πολιτισμών, όπως π.χ. από το 800 ως το 2000πχ. Να ενσωματώσουμε πολλά στοιχεία , όπως « ο ωκεανός γίνεται ισχυρός, αφού μαζεύει τα νερά από πολλά ποτάμια».

« Και αφού σε κάθε άνθρωπο ανθεί ένας ήλιος, πρέπει ν’αφήσουμε ν’ανθίσουν περισσότεροι πολιτισμοί, σαν τους ήλιους, μέσω εμπλουτισμού των διαδραστικών ενεργειών, ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη». Όπως την εποχή της Τσαν Αν, που επικοινωνούσε με Κων/πολη, Αθήνα και Ρώμη. Να ενώσουμε πολιτισμούς, τώρα, που γιορτάζουμε τα 150 χρόνια του Μουσείου, τα 400 χρόνια των Δ.Θεοτοκόπουλου, Μ.Θερβάντες, Τιεν Σου και Σαίξπηρ».

«Αποτιμώντας το παρελθόν, πρέπει να στοχεύσουμε σ’ένα δημιουργικό μέλλον. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω της εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι εδώ και 24 χρόνια διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα στην χώρα μας. Αντίστοιχα έχουν ιδρυθεί στο εξωτερικό της Κίνας 120 Ινστιτούτα «Κομφούκιος». Παράλληλα 280 χιλιάδες Κινέζοι φοιτητές σπουδάζουν στην Ευρώπη και 45 χιλιάδες Ευρωπαίοι στην Κίνα». «Υπάρχουν 100 τομείς στρατηγικής σημασίας με την Ευρώπη».

«Ας ενώσουμε τα χέρια για οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη».

Γ) ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Α.Μπαλτάς είπε, χαρακτηριστικά ότι «οι επισκέπτες θα μπορέσουν όχι μόνο να δουν μια έκθεση, αλλά και ν’αναλογιστούν τι συνέβη στην Ελλάδα εδώ και 5000 χρόνια και τι θα μπορούμε να περιμένουμε στο εξής».

Στην συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας κ. YiangZhizin και ο ομόλογός του κ. Α. Μπαλτάς ανήγγειλαν την έναρξη νέας εποχής διαλόγου και επικοινωνίας και αφιέρωσαν το επόμενο έτος στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα ανακοινώθηκε η ίδρυση «Κέντρου Κινεζικού Πολιτισμού» στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο εορτασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου από τους κ.κ. LiuYunshan, Ν. Βούτση Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής και τον Κινέζο Πρέσβη στην Αθήνα κ. ZouXiaoli έγιναν Τ’αποκαλυπτήρια Ορειχάλκινου Αγγείου Τελετών (770-476π.χ. της Ύστερης Περιόδου Άνοιξης, Φθινοπώρου του Αυτοκρατορικού Μουσείου του Πεκίνου, για να κοσμήσει την έκθεση «Οδύσσειες» του Μουσείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στην συνέχεια στις 7μμ και ως μαγικός επίλογος ακολούθησε η μουσική βραδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης με έξοχους Κινέζους και Έλληνες καλλιτέχνες, που εντυπωσίασαν όσους παρευρέθηκαν.

Ευχής έργον είναι η πολιτιστικοί διάλογοι να συνεχιστούν για την βαθύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των λαών της γης.