ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2012

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή της Ελληνικής με την Κινεζική πρωτοχρονιά και κοπή της πίτας του Συνδέσμου μας, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Παρευρέθησαν 320 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Πρέσβεις, Εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοσιογράφοι κ.ά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κα Αμ. Ματιάτου, καλωσορίζοντας θερμά τους παρευρεθέντες. Εν συνεχεία παρέθεσε σύντομο λόγο ο Πρόεδρος κος Αν. Ποταμιάνος (βλ. κατωτέρω), και έδωσε τον λόγο στον νέο Πρέσβη της Κίνας κύριο Du Qiwen, ο οποίος, αφού εξέφρασε την αγάπη του για την χώρα μας και την ιστορία μας, δήλωσε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την δύσκολη αυτή θέση με όποιον τρόπο μπορεί και θα εργαστεί για την ενίσχυση των ΕλληνοΚινεζικών σχέσεων. Επίσης είπε ότι ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας είναι ο κυριότερος -μετά την Κυβέρνηση- φορέας ενίσχυσης σχέσεων των Κρατών μας και εκθείασε την πολυετή προσφορά της κυρίας Αμ. Ματιάτου στον Σύνδεσμο.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με Κινεζικούς και Ελληνικούς χορούς που συμμετείχαν τα μέλη μας, επίσημοι, αλλά και η γλυκύτατη Πρέσβειρα της Κίνας, κα Yang Guohua. Μετά την επίδειξη κουνγκ-φου και τη παραδοσιακή κοπή της πίτας, η εκδήλωση έκλεισε με μουσική χορού για τους καλεσμένους μας.

Η ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, κυρίου Αν. Ποταμιάνου:

Πέρασε ένας χρόνος και βρισκόμαστε πάλι εδώ για να γιορτάσουμε και εμείς μαζί με τους Κινέζους το Νέο Έτος της Κίνας. Το έτος 2012 είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον Κινεζικό Λαό μια που ο Δράκος ενσαρκώνει δύναμη, ευφυΐα πλούτο και τύχη. Ο λαός αυτός σήμερα με πληθυσμό που αγγίζει το ενάμιση δισεκατομμύριο επηρεάζει πλέον τις τύχες της υφηλίου, στον πολιτιστικό και στον οικονομικό τομέα. Έχουμε κάτι κοινό εδώ και 3.000 χρόνια, παρόλο που είμαστε ένα ολιγάριθμο έθνος. Κληρονομήσαμε ένα πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τον Κινεζικό. Αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς με ανδρεία και δυναμισμό τις διάφορες συμπληγάδες σε μια περιοχή που βάλλεται από ανέμους της Δύσης, του Βορρά και της Ανατολής.

Ο Σύνδεσμος μας από το 1951 εργάσθηκε σκληρά για την σύσφιξη των σχέσεων του λαού της Κίνας και της Ελλάδας. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αισθάνεται πλέον μόνη, μια που από την εποχή του Κομφούκιου, του Σωκράτη και του Πλάτωνα, έχουν δημιουργηθεί βαθιές πολιτιστικές ρίζες μεταξύ των λαών μας, που έχουν γίνει τώρα και συνείδηση μας.
Πολλά οφείλει η Δύση και η Ανατολή στον σημερινό πολιτισμό της, μια που οι βάσεις της σημερινής Παγκόσμιας Κοινωνίας της Ευρώπης και της Αμερικής, θεσπίστηκαν από τον Πολιτισμό, από την Φιλοσοφία, την Επιστήμη των δύο λαών μας. Ίσως σήμερα ορισμένα κράτη να μην ενθυμούνται από που προέρχεται ο πολιτισμός τους. Ένα είναι βέβαιο ότι οι δύο λαοί μας είναι υπερήφανοι λαοί και ποτέ δεν θα δεχθούν να υποταχθούν στην πολιτική ενός κράτους.

Το μέλλον των κρατών θα πρέπει να χαραχθεί μέσω της απολύτου ανεξαρτησίας όλων των λαών και του σεβασμού που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι διάφοροι λαοί προς αλλήλους. Ο Τσώρτσιλ τον Ιούνιο του 1941 ανέφερε γενικότερα ότι δεν θα επιτρέψουμε η Γερμανία να δημιουργήσει την Νέα Ευρώπη. Όταν ήλθε στην Ελλάδα πρόσφατα ο νέος Πρέσβης της Κίνας Du Qiwen, έκανε σε όλους μεγάλη εντύπωση ότι η πρώτη ενέργεια του ήταν να έλθει στον Σύνδεσμο μας και να αγκαλιάσει την Κυρία Αμαλία Ματιάτου η οποία συγκαταλέγεται στους Ιδρυτές του Συνδέσμου από το 1951. Με την πράξη του αυτή όπως είπε, ήθελε να δείξει ότι οι Κινέζοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους ιδιαίτερα σε όσους έχουν μια σχετική ηλικία, τιμώντας τις παραδόσεις και τους δημιουργούς. Επανειλημμένα έχουν δείξει μεγάλο σεβασμό προς την χώρα μας και προς το παρελθόν.

Ας αντιληφθούμε τώρα ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε κοινές ρίζες με το 1/5 του πληθυσμού της γης. Θα πρέπει μαζί με το λαό αυτό να αναπτύξουμε περισσότερη συνεργασία στον Οικονομικό και στον Πολιτιστικό τομέα. Η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Κίνας στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η Ελληνική Ναυτιλία έχει ήδη δημιουργήσει πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα από την συνεργασία αυτή έχουν ωφεληθεί σημαντικότατα οι Ευρωπαϊκές Οικονομίες από την παροχή πρώτων υλών και άλλων προϊόντων για την ναυπήγηση των πλοίων αλλά και από τις μεταφορές. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε αποκαλέσει την Σενεγάλη Μαύρη Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να αποκαλέσουμε την Κίνα, η Κίνα της Ελλάδος και η Ελλάδα της Κίνας, μια που οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι και με την δύναμη του Δράκου θα μεταδώσουμε ελπίδα και φως σε εμάς τους ίδιους και στους άλλους λαούς.