2017 Έτος Ελλάδας & Κίνας. Το αντικείμενο του Δεκεμβρίου

To έτος 2017 είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Ειδώλιο έφιππης γυναίκας. Γαιώδης πηλός με πολύχρωμη εφυάλωση. Κίνα, επαρχίες Χεμπέι ή Χενάν. Δυναστεία Τανγκ, πρώτο μισό 8ου αι. μ.Χ. Δωρεά Γεώργιου Ευμορφόπουλου (2200).

 

Αυτό το ειδώλιο παίκτριας του πόλο εκφράζει την χλιδή της αυλής των Τανγκ στο απόγειό της, κατά τις περιόδους των αυτοκρατόρων Σουανζόνγκ (β. 713–756 μ.Χ.) και Σουζόνγκ (β. 756–762 μ.Χ.). Καθώς η κίνηση στους «δρόμους του μεταξιού» ήταν συνεχής, η οικονομία ευημερούσε και η διοίκηση της απέραντης και εύπορης αυτοκρατορίας ήταν απρόσκοπτη, η αυτοκρατορική αυλή στην πρωτεύουσα Τσανγκάν απολάμβανε πολυτελή εισηγμένα αγαθά, αθλητικές συναντήσεις παλλακίδων ντυμένων με ανδρικά ρούχα και εκλεπτυσμένες καλλιτεχνικές και ποιητικές ενασχολήσεις. Σπάνια έχει απαθανατιστεί μια χρυσή εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας με την ενάργεια που απεικονίζουν αυτή την κοινωνία τα ταφικά ειδώλιά της.

 

Πηγή: benaki.gr