ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

«ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ»

Η «ΜΕΛΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ» –

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

http://gbtimes.com/life/music-brings-beijing-closer-athens

 

 

Ο Δήμος Αθηναίων, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθηνών (ACVB)  της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων – ΕΑΤΑ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ καθώς και η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, έχοντας παραχωρήσει την αιγίδα τους, συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Πεκίνου με σκοπό την διοργάνωση της συναυλίας με τίτλο: «Μελωδία από το Πεκίνο» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»).

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου, αφού όλες οι θέσεις γρήγορα καλύφθησαν και αρκετοί δεν κατάφεραν να εισέλθουν. Αυτό δείχνει την ανάγκη επανάληψης τέτοιων εκδηλώσεων.

Παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Κίνας. Χαρακτηριστικά ο Πρέσβης της Κίνας κ. Zou Xiaoli είπε στην παρουσίαση: «Η μουσική μας φέρνει πιο κοντά και βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμών μας. Στην αποψινή εκδήλωσή μας θα παρακολουθήσουμε ένα «πάντρεμα» κινεζικής μουσικής με παραδοσιακά όργανα, που παίζονται για δύο χιλιάδες χρόνια, καθώς και σύγχρονης κλασσικής μουσικής». Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς στην Κίνα χρησιμοποιούμε την έννοια «τσου γιν» για να εκφράσουμε μια από τις ανώτερες επιθυμίες του ανθρώπου, την έφεση και αγάπη για την μουσική. Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της καρδιάς μας και η επιθυμία της να γίνουμε «ἑνα», μέσα από την φιλοσοφία του «τσου γιν», την δύναμη για ένωση μέσα από την μουσική».

Σύσσωμο το ακροατήριο, κατόπιν της πρόσκλησης του Πρέσβη, ανεφώνησε «τσου γιν» και η χαρά πλημμύρισε στις καρδιές όλων. Ήταν πράγματι μια ευτυχισμένη βραδυά της ζωής τους και όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από τις πρωτάκουστες γλυκές μελωδίες της ανατολής από σπάνιους ερμηνευτές παγκοσμίως ανεγνωρισμένους.

Οι δύο διάσημοι δεξιοτέχνες κινεζικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων ήταν ο κ. Wei Zhou και η κα Jing Yang. Ο κ. Wei Zhou είναι φημισμένος ερμηνευτής του κινεζικού εγχόρδου οργάνου έρχου (erhu) και έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Πρεσβευτής του erhu» για την μεγάλη του προσφορά στην μουσική τόσο στην Κίνα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η κα Jing Yang, μαθήτρια του διάσημου δεξιοτέχνη Liu Dehai, είναι μια εξαιρετική ερμηνεύτρια του κινεζικού λαούτου (pipa) και είναι γνωστή για την ιδιαίτερη μουσικότητά της.

Οι δύο αυτοί μεγάλοι μουσικοί, με το erhu και την pipa, μετέφεραν νοητά το ακροατήριο στο κλασσικό Πεκίνο, μέσα από παραδοσιακά ακούσματα. Συνοδοιπόροι τους ήταν ο Κινέζος πιανίστας κ. David Qu και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού κ. Ελευθέριου Καλκάνη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα παραδοσιακής και σύγχρονης κινεζικής μουσικής, αλλά και μεταγραφές γνωστών έργων της δυτικής έντεχνης μουσικής. Μέσα από την συνύπαρξη παραδοσιακών, κλασσικών και σύγχρονων στοιχείων οι Wei Zhou και Jing Yang απέδωσαν την πεμπτουσία της κινεζικής παραδοσιακής μουσικής με έναν έξοχο και εκλεπτυσμένο τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο του Πεκίνου.

Με τον τρόπο αυτό, η μουσική αποτέλεσε μια γέφυρα μεταξύ των πόλεων του Πεκίνου και της Αθήνας, ταξιδεύοντας το ακροατήριο από την Ακρόπολη στο Σινικό Τείχος και την Απαγορευμενη Πόλη, από τον Παρθενώνα στον Ναό του Ουρανού, στο κλασσικό αλλά και στο σύγχρονο Πεκίνο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και σε άλλες χώρες όπως: ΗΠΑ, Γαλλία, Τσεχία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κ.α., με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού του Πεκίνου σε όλο τον κόσμο και την ένωση των λαών μέσα από την δύναμη της μουσικής.